Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Badania żywności w polu magnetycznym
30.06.2010
W magazynie Journal of Agricultural and Food Chemistry została opublikowana nowoczesna technika, przy pomocy której można przeprowadzić analizę produktów żywnościowych, w tym jedzenia, wody oraz napojów.
George Whitesides oraz jego zespół uważają, że oznaczenie gęstości substancji w żywności jest bardzo ważne w przemyśle spożywczym, ochronie zdowia oraz innych podobnych organizacjach ze względu na uzyskanie kluczowych informacji o chemicznym składzie składników żywnościowych. Dzięki temu, można określić ilość cukrów zawartych w napojach lub też zawartość alkoholu w winie. Ponadto jest to technika zdolna do oznaczenia ilości soli w wodzie przeznaczonej do poliwu ziem rolniczych. Natomiast obecne istniejące urządzenia nie są jednak idealne, aby zwiększyć ich wartościowość, niezbędne jest wporwadzenie takich zmian, jak zmniejszenie kosztów produkcji oraz łatwość w obsłudze.

Naukowcy twierdzą, że stosowanie specjalnych sensorów, praca których polega na wykorzystaniu pola magnetycznego w specjalnym urządzeniu - maglev, może sprostać tym wymaganiom. Zarówno płynne, jak i stałe próbki mogą być poddawane analizie gęstości w tym urządzeniu.

Maglev ma duży potencjał w ocenie przydatności np. wody do picia lub nawadniania terenów rolniczych. Ponadto można będzie oznaczać zawartość tłuszczu w produktach spożywczych i napojach.
KOMENTARZE
Newsletter