Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Aronia na topie
13.03.2008
Według Mintel’s Global New Products Database w ciągu ostatnich 10 lat znacznie wzrosło zainteresowanie aronią i trend ten nie ulega zmniejszeniu.


Jak informuje firma Mintel (zajmująca się badaniem globalnych trendów), w 1997 roku na rynek europejski wprowadzono zaledwie dwa produkty z aronią. W 2007 roku natomiast było ich już 108. Europa przoduje w ilości nowych produktów zawierających aronię. Wśród czerwonych i czarnych owoców jagodowych aronia posiada najwięcej wartości przeciwutleniających.

W ostatnich latach owoc ten zdobywa również coraz większą popularność w USA. Tam w 1997 roku nie było na rynku ani jednego produktu zawierającego aronię, natomiast w 2007 roku takich produktów było już 29.

Ze wszystkich produktów zawierających aronię, które pojawiły się na świecie w ciągu ostatnich 10 lat ponad połowa to były soki, dużą część stanowiły też słodycze i jogurty.

Aronia jest doceniana przez producentów i konsumentów ze względu na wysoką wartość antyoksydacyjną mierzoną w postaci ORAC (Oxygen Radical Absorbane Capacity), czyli zdolność absorpcji rodników tlenowych. Jest to miara antyoksydacyjnych wartości substancji. Owoce aroni osiągają wartość ORAC 7300 mikromoli na gram. Z tak dużymi zdolnościami przeciwutleniającymi i zawartością cennych antocyjanin i proantycyjanidyn owoc ten jest uważany za jeden z najcenniejszych wśród owoców jagodowych.

Źródło: PFiOW
KOMENTARZE
Newsletter