Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Arla wprowadza nowy typ serwatki
26.11.2008
Arla, producent artykułów spożywczych, wprowadza na rynek nowy typ serwatki. Ulepszona serwatka składa się z laktozy, cukru i mleka. Znajdzie ona szerokie zastosowanie w piekarnictwie, słodyczach, produktach mlecznych i innych.



Duńskie firmy mleczarskie prowadziły wiele lat badania dotyczące polepszenia składników a tym samym smaku. W końcu udało im się uzyskać produkt o zawartości laktozy w ilości 96% co ma decydujący wpływ na słodszy smak. W przyszłości pozwoli to zastąpić maltodeksrtyny czy dekstrozy, które są droższe czystą laktoza. Co więcej niska higroskopijność pozwala na dłuższe przechowywanie i zachowanie sypkiego charakteru produktu. Kierownik techniczny nie chciał udzielić szczegółów dotyczących poprawy wydajności produkcji ale dał do zrozumienia, że sekret tkwi w filtracji.


KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
30
31
2
3
4
8
9
10
12
14
15
16
19
PCI Days
2024-06-19 do 2024-06-20
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
Newsletter