Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Alkoholizm wśród much
05.11.2007
Niektóre muszki owocowe "potrafią pić".. inne lądują pod stołem. W wyniku genetycznej modyfikacji muszki owocowe mogą stać się bardzo wrażliwe tudzież niesamowicie odporne na działanie alkoholu.


Dzięki ostatnio przeprowadzonym badaniom zidentyfikowano u tego gatunku liczne geny związane z wrażliwością na alkohol. Być może wyniki pozwolą naukowcom odnaleźć genetyczne źródła picia alkoholu u ludzi. Drosophilia melanogaster także w tym aspekcie okazała się użytecznym modelem, gdyż muszka jak człowiek potrafi się upić przy nadmiernych ilościach alkoholu. Podobnie jak wielu z nas po paru głębszych -muszka wykazuje problemy z ruchem, z utrzymaniem równowagi i jest śpiąca. Również u Drosophili pojawia się problem tolerancji na alkohol w wyniku nadużywania. Badacze zidentyfikowali wiele takich genów, a najbardziej interesujące jest to, że aż 23 odpowniki (tzw. ortologi) spośród nich posiada człowiek . Naukowcy wyhodowali ponad 25 generacji muszek i podzielili je na dwie grupy: pierwsza- składająca się z osobników wysoce podatnych na działanie alkoholu i druga-z osobników odpornych. Następnie badali jak genetycznie różnią się te grupy. Wszystkie geny analizowano jednocześnie podczas gdy wcześniejsze badania skupiały się na poszczególnych genach osobno. Geny, których ekspresja różniła się między osobnikami o "mocnych głowach" i tych o "słabych", stawały się kandydatami na geny wrażliwości alkoholowej. Zidentyfikowano ich ponad 1000. Aby wyjaśnić, czy niektóre geny inaczej ulegające ekspresji były powiązane z wrażliwością na alkohol, naukowcy muszą jeszcze przetestować je w zmutowanych wersjach. Obecnie z przetestowanych 35 zmutowanych genów odpowiednio 32 wpływały na alkoholową wrażliwość, 3 z tych genów już dawniej były wiązane z wrażliwością lub tolerancją.

 
źródło:   http://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071030184518.htm
               http://news.ncsu.edu/news/2007/10/170mkalcohol.php

KOMENTARZE
Newsletter