Dr hab. Adriana Nowak, prof. PŁ i mgr inż. Aleksandra Leska prowadzą badania w trosce o pszczoły. Fot. Jacek Szabela.
W Katedrze Biotechnologii Środowiskowej na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej, pod kierunkiem dr hab. Adriany Nowak, prof. PŁ, prowadzone są badania, których celem jest stworzenie ekologicznego biopreparatu ochronnego, opartego na mikroorganizmach probiotycznych. Badania są realizowane w ramach projektu pozyskanego z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi pt. „Dobór mikroorganizmów do konstrukcji ekologicznego preparatu ochronnego dla pszczoły miodnej”. Tematyka obejmuje również realizację pracy doktorskiej mgr inż. Aleksandry Leskiej z Interdyscyplinarnej Szkoły Doktorskiej.
Do tej pory wyizolowano kilkadziesiąt szczepów bakterii fermentacji mlekowej ze środowiska pszczelego – kwiatów, z których pszczoły zbierają nektar (np. robinii akacjowej) oraz produktów pszczelich (np. miodów różnego pochodzenia). Izolaty scharakteryzowano i poddano identyfikacji. Następnie dokonano oceny aktywności antagonistycznej pozyskanych szczepów względem kilkunastu patogenów pszczelich, m.in. Paenibacillus larvae i Melissococcus plutonius. Dodatkowo sprawdzano ich zdolność do detoksykacji najbardziej niebezpiecznych dla pszczół pestycydów z wykorzystaniem linii komórkowej Sf-9 (pochodzącej z jajników larw owadów Spodoptera frugiperda) oraz dwóch linii nabłonka jelitowego.
Trwające już ponad dwa lata intensywne badania laboratoryjne zakończyły się sukcesem – wytypowano szczepy bakterii fermentacji mlekowej o najsilniejszych właściwościach antagonistycznych względem patogenów pszczół oraz najaktywniejszych pod względem detoksykacji pestycydów. Obecnie toczą się prace nad poznaniem mechanizmów badanych aktywności, a także oceną cech probiotycznych wyselekcjonowanych szczepów. Efektem badań będzie konstrukcja innowacyjnego ekologicznego preparatu probiotycznego, przeznaczonego dla pszczół, zawierającego wyselekcjonowane, najbardziej aktywne szczepy bakterii o właściwościach prozdrowotnych.
Autorka: Dorota Kręgiel, Katedra Biotechnologii Środowiskowej PŁ
KOMENTARZE