Kwas foliowy jest witaminą B, w formie znajdującej się w roślinach liściastych, owocach cytrusowych, ziarnach fasoli i pełnych ziarnach zbóż. Może być również przyjmowany jako witaminowy suplement diety, a dodaje się go do mąki i innej wzbogacanej żywności. Zalecana dzienna dawka dla osoby dorosłej wynosi 0,4 mg.
Badania zostały przeprowadzone w Norwegii, gdzie odsetek dzieci rodzących się z wadą zajęczej wargi jest jednym z najwyższych w Europie, a gdzie sztuczne wzbogacanie żywności kwasem foliowym jest prawnie zabronione. Wśród rodziców 1336 dzieci narodzonych w latach 1996 – 2001 przeprowadzono ankiety dotyczące ogólnych informacji zdrowotnych oraz, następnie, dotyczące diety i sposobu odżywiania w czasie trwania ciąży.
Badacze szacują, że 22% stwierdzonych przypadków wystąpienia u dzieci podzielonego podniebienia można było uniknąć, gdyby wszystkie kobiety w ciąży zażywały 0.4 mg kwasu foliowego dziennie.
Źródło: www.newsrx.com
KOMENTARZE