Chelaty są połączeniem substancji organicznej z pierwiastkiem metalu. Najpopularniejszym chelatem jest hemoglobina w krwinkach czerwonych. Odpowiada ona za wymianę gazową. Hemoglobina składa się z białka, w którego centralnej części umieszczone jest żelazo co pozwala na dostarczanie do tkanek tlenu i odbieranie zbędnego dwutlenku węgla. Tak właśnie działa chelat. Ma on pozwalać na dostarczenie do organizmu substancji niezbędnych.
Skoro chelaty występują naturalnie w ludzkim organizmie można je syntezować w skali laboratoryjnej. Firmy farmaceutyczne prześcigają się w wymyślaniu nowych leków na bazie chelatów. Dlaczego jednak mają być one skuteczniejsze niż leki w innej formie? Witaminy syntetyzowane w laboratoriach są dostępne dla organizmu w mniejszym stopniu niż witaminy znajdujące się naturalnie w pokarmach gdyż do ich przyswojenia potrzeba odpowiednich warunków. Tak więc jak donoszą liczne źródła przyswajalność witamin i minerałów w formie tabletek wynosi tylko około 30%. Badania dotyczące biodostępności chelatów przeprowadziła firma Olimp Labs, która wydała na rynek preparat z magnezem w tej formie. Firma udowodniła w skali in vitro, że preparat jest przyswajalny w ilości 80ppm/g suchej masy. Dla porównania magnez w postaci węglanu magnezu przyswajalny jest jedynie w ilości 34 ppm/g natomiast w formie siarczanu magnezu tylko w ilości 21 ppm/g suchej masy. Wyniki te mówią same za siebie.
Co ten sam producent twierdzi na temat preparatów zawierających żelazo w formie chelatu? Laboratorium wykorzystało obserwacje przyswajalności żelaza w kosmkach jelitowych za pomocą barwienia preparatu. W przypadku siarczanu żelaza absorpcja w kosmkach była znikoma, a dostępne żelazo znajdowało się jedynie w ich otoczeniu. Zastosowanie żelaza w formie chelatu wykazuje jednak znaczną różnice w biodostępności tego pierwiastka ze względu na jego organiczną budowę.
Wybierając się do apteki należy więc przemyśleć, który suplement diety wybrać. Z jednej strony dostępność witamin i minerałów w formie chelatu jest wysoka ale czy nie lepiej zmienić swoje przyzwyczajenia żywieniowe i dostarczać je w formie naturalnej?
Marta Kikowska
Źródła:
- http://scifun.chem.wisc.edu
- http://olimp-labs.com
KOMENTARZE