Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Biała, czarna, zielona czy czerwona? Która z herbat jest najzdrowsza?
02.04.2013

Herbata – bez względu na rodzaj jest najpopularniejszym napojem. Codziennie pije ją prawie każdy, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej życia. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej korzystnego wpływu na zdrowie.

Czarna herbata

Jest najbardziej popularnym rodzajem herbaty jednak posiada najmniej zalet ze wszystkich z nich. Dobra jakościowo czarna herbata posiada efekt lekko pobudzający, gdyż zawiera wiele teiny. Poprawia trawienie – wzmaga wydzielanie soków trawiennych. Korzystnie wpływa na układ krążenia, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia naczynia krwionośne dzięki zawartym w niej flawonoidom. Badania na mężczyznach wykazały, że obniża ryzyko zawału w 73%.  Zawiera witaminy C, K, B1, B2, PP i inne. Nie mniej jednak  garbniki w niej obecne utrudniają wchłanianie niektórych leków, żelaza, białka. Zapobiega psuciu się zębów oraz powstawania kamienia nazębnego - zwalcza bakterie w jamie ustnej, między innymi Streptococcus przyczyniające się do powstawania ubytków. 

Herbata zielona

Sekretem zielonej herbaty jest ogromna ilość antyoksydantów, które likwidując wolne rodniki opóźniają proces starzenia. Zawiera galusan epigalokatechiny (EGCG), który w warunkach in vitro ma zdolność hamowania rozwoju komórek nowotworowych, tworzenia przerzutów oraz angiogenezy. EGCG blokuje receptory CD4 limfocytów przez co nie dopuszcza do inwazji wirusa HIV – odkrycie to może okazać się znaczące w badaniach nad lekami i szczepionkami na tego wirusa. Poprawia metabolizm, przyspiesza tempo spalania kalorii i utratę wagi. Zielona herbata jest bogatym źródłem witamin (C, E, K) i minerałów. Działa korzystnie na nerki – zapobiega tworzeniu się kamieni. Posiada działanie przeciwbakteryjne, wspomaga terapię różnych chorób. Reguluje ciśnienie krwi, zapobiega zawałom serca i wylewom. Obniża poziom „złego” cholesterolu LDL.  Może działać pobudzająco, jeśli jest parzona krótko i uspokajająco jeśli jest parzona dłużej.

Czerwona herbata

Kojarzona jest z gównie z odchudzaniem. To działanie zostało potwierdzone w badaniach - zwiększa metabolizm, pobudza wydzielanie soków trawiennych, przyspiesza motorykę jelit, obniża poziom cholesterolu LDL i podwyższa poziom HDL. Wpływa korzystnie na przewód pokarmowy – głównie żołądek i wątrobę. Zwiększa poziom enzymów wątrobowych, między innymi tych odpowiedzialnych za eliminację alkoholu z organizmu. Zawiera związki fluoru, manganu i wapnia. Pomaga chronić zęby przed próchnicą poprzez zmniejszanie biofilmu tworzonego przez Streptococcus mutans.

Biała herbata

Często bywa nazywana „eliksirem młodości”.  Zawiera dużo większą ilość katechin (polifenoli) niż zielona herbata, wykazuje silne działanie antyoksydacyjne i antymutagenne. Chroni skórę przed stresem oksydacyjnym powodowanym ekspozycją na promieniowanie słoneczne, zapobiega powstawaniu zmarszczek i przebarwień skóry. Zawiera dużą ilość kofeiny, działa pobudzająco, redukuje zmęczenie, poprawia nastrój i ułatwia koncentrację– jest zdrowszą alternatywą kawy. Posiada działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne.

Należy pamiętać, że pomimo tylu niezaprzeczalnych zalet herbaty, nadmiar tak jak wszystkiego może być szkodliwy. Zbyt duże ilości tego naparu mogą odwadniać organizm, wypłukiwać cenne substancje z organizmu. Związki zawarte w herbacie mogą zmniejszać wchłanianie niektórych leków i przyczyniać się do niepowodzenia terapii.

 

Helena Korczyc

 

Źródła:

www.herbatazielona.com.pl
www.dobra-herbata.pl
www.herbataczarna.eulotka.pl
www.maknauki.blogspot.com

KOMENTARZE
news

<Styczeń 2025>

pnwtśrczptsbnd
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter