Dynamiczny rozwój nauk technicznych sprawia, że potrzebują one ciągłych innowacji. Coraz więcej przedsiębiorstw decyduje się na inwestowanie w świeże pomysły pochodzące prosto z ośrodków naukowych. Tak rodzi i rozwija się współpraca nauki i biznesu. Wsparcie tego procesu oraz wykorzystanie potencjału studentów i doktorantów były wartościami przyświecającymi autorom konkursu na Vouchery Innowacji I i II stopnia. Właśnie wyłoniono jego laureatów.
Wszystko zaczęło się w kwietniu 2011 roku, kiedy konkurs wystartował. Miał on na celu udzielenie wsparcia autorom ciekawych pomysłów na innowacyjny biznes. Organizatorem przedsięwzięcia był Poznański Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości w ramach projektu SCITT. Autorów 20 najlepszych projektów nagrodzono Voucherami I stopnia w wysokości 15 tys. zł netto na ich realizację. Spośród tej grupy w kwietniu 2013 roku Menadżerowie Innowacji wybrali, a Rada Programowa SCITT (organ doradczy projektu) zatwierdziła 5 projektów, których autorom przyznała dodatkową nagrodę – Vouchery II stopnia w wysokości 30 tys. zł netto.
Jednym z nagrodzonych był Filip Porzucek, doktorant na wydziale Rolnictwa i Bioinżynierii na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Rada Programowa przyznała Voucher II stopnia na jego pomysł związany z produkcją innowacyjnego suplementu diety, mającego właściwości antynowotworowe. Swój innowacyjny projekt będzie mógł rozwijać również Łukasz Czekała, magister inżynier biotechnologii. Jego konkursowy projekt poświęcony jest produkcji roślinnych komórek macierzystych z podwyższonym poziomem metabolitów wtórnych, które mogą znaleźć zastosowanie w kosmetologii oraz medycynie.
Kolejnymi laureatami zostali Łukasz Pawluczuk oraz Kacper Kaśków – studenci informatyki na UAM, którzy opracowali projekt „APIcan”. Dzięki połączeniu wielu informatycznych funkcji będzie on stanowił źródło rozproszonych dotychczas usług sieciowych w jednym miejscu. Voucher II stopnia otrzyma również Maciej Bieliński, doktorant w Instytucie Silników Spalinowych i Transportu Politechniki Poznańskiej. Jego projekt nosi tytuł „Automatyczny regulator parametrów kąpieli galwanicznej”. Ostatnim z nagrodzonych był Mariusz Dziadas, doktorant na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Jego pomysł wiąże się z produkcją substancji wzorcowych, wykorzystywanych przy badaniach składu i analizach porównawczych innych substancji.
"Duże zainteresowanie konkursem pokazuje, że istnieje potrzeba wspierania współpracy nauki i biznesu. Pomysły młodych naukowców przyczyniają się do postępów zarówno w świecie nowoczesnych technologii, jak i medycyny. Chcemy niwelować bariery rynkowe stojące na drodze do ich realizacji" – tłumaczy Mariusz Lesiecki, jeden z Menadżerów Innowacji. – "Wierzymy, że pomoc finansowa w postaci Voucherów przyczyni się do dynamicznego rozwoju nagrodzonych projektów" – dodaje.
Uroczysta gala wręczenia Voucherów Innowacji II stopnia planowana jest na wrzesień bieżącego roku.
***
Studenckie Centrum Innowacji i Transferu Technologii to stworzony przez Poznański Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości (PAIP) model wsparcia innowacyjnych pomysłów studentów i doktorantów, wykorzystujący do tego celu potencjał uczelni i instytucji otoczenia biznesu (np. inkubatorów przedsiębiorczości, centrów transferu technologii). Model SCITT ma być alternatywną formą pomocy dla młodych twórczych ludzi z wielkopolskiego środowiska naukowego. Zakłada on poprawę relacji pomiędzy instytucjami wspierającymi biznes a studentami i doktorantami jako pomysłodawcami innowacji. Studenci i doktoranci będą mogli pozyskać realne wsparcie w testowaniu swoich pomysłów. Wystarczy, że zgłoszą się do tzw. Menadżerów Innowacji, którzy stacjonują na trzech wielkopolskich uczelniach.
Redakcja
źródło: informacja prasowa
KOMENTARZE