Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Produkty z pełnego ziarna obniżają ryzyko raka trzustki
28.11.2007
Jedząc więcej produktów z pełnego ziarna i bogatych w błonnik można obniżyć ryzyko zachorowania na raka trzustki o 40 proc. - wynika z badań amerykańskich naukowców. Artykuł na ten temat zamieściło pismo "American Journal of Epidemiology".

Naukowcy, kierowani przez dra June'a M. Chana z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco, doszli do takich wniosków po przebadaniu 532 pacjentów z rakiem trzustki oraz 1701 osób bez tego nowotworu.

Obydwie grupy dobrano pod względem wieku, procentowego udziału płci, masy ciała oraz występowania cukrzycy. Wyraźna różnica dotyczyła palenia papierosów, które jest czynnikiem ryzyka raka trzustki. Chorzy na ten nowotwór złośliwy częściej byli palaczami.

Ogólnie badania wykazały, że dorośli, którzy co dzień jedzą przynajmniej dwie porcje produktów z pełnego ziarna mają obniżone ryzyko raka trzustki, w porównaniu z osobami, które spożywają mniej niż jedną porcję takich produktów na dzień.

Uczestnicy badania, których dieta była najbogatsza w błonnik (26,5 grama na dzień lub więcej) mieli o 35 proc. niższe ryzyko zachorowania na nowotwór, w porównaniu z osobami spożywającymi najmniejsze ilości błonnika (15,6 grama na dzień lub mniej).

Z kolei miłośnicy pączków, zjadający je w liczbie dwóch lub więcej na tydzień, byli bardziej narażeni na raka trzustki, niż osoby, które sięgały po pączka rzadziej niż raz w miesiącu.

"Okazuje się, że jedząc produkty z pełnego ziarna możemy nie tylko obniżyć ryzyko cukrzycy typu II czy chorób serca, ale również bardzo groźnego nowotworu" - komentuje dr Chan. Jak podkreśla badacz, wyniki jego badań dowodzą, że pokarmy z pełnego ziarna oraz bogate w błonnik są lepsze w prewencji raka trzustki, niż produkty z oczyszczonych i przetworzonych zbóż, które na dodatek często są słodzone.


Polska Agencja Prasowa (PAP)
KOMENTARZE
Newsletter