Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowy sposób na groźną chorobę ziemniaka
15.11.2007
Czarna nóżka, groźna choroba ziemniaka jest niebezpieczna zwłaszcza w klimacie umiarkowanym, gdyż jej rozwojowi sprzyja duża wilgotność. Jest ona powodowana przez bakterię Erwinia carotovora. Bakteria ta powoduje wilgotną zgniliznę nie tylko w przypadku ziemniaka, ale również cebuli, marchwi czy pomidora, gdyż najbardziej narażone są te części roślin, które zawierają dużo wody i substancji zapasowych jak na przykład bulwy czy owoce.

Naukowcy z University of Cambridge dokonali kluczowego odkrycia w genomie bakterii powodującej zniszczenie wielu upraw ziemniaka między innymi w Wielkiej Brytanii. Mikroorganizm ten wytwarza enzym, który daje mu możliwość rozkładania ściany komórkowej rośliny, dzięki czemu zdobywa on substancje odżywcze niezbędne do jego wzrostu.

Odkryto, że inaktywacja genu nazwanego relA, który odpowiada za rozpoznanie substancji odżywczych przez bakterię nie dopuszcza do rozwoju choroby. Krótko mówiąc bakteria nie dostaje informacji, że jest „głodna”. Dlatego też nie transportuje enzymu do ściany komórkowej gospodarza i nie rozkłada jej.

Takie odkrycie otwiera nowe możliwości na walkę z tą chorobą. Jak mówi Dr Martin Welch może to rozwiązać trudny ekonomiczny problem, powodowany przez istotną utratą zbiorów.

Badania te zostały opublikowane w Journal of Bacteriology i były sfinansowane BBSRC (Biotechnology and Biological Sciences Research Council).


Sciencedaily.com
KOMENTARZE
Newsletter