Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kwas foliowy a rak jelita grubego
17.09.2007
Ostatnie doświadczenia w odniesieniu do kontroli placebo sugerują, że suplementacja kwasem foliowym nie obniża ryzyka (jak się spodziewano) występowania gruczolaka jelita grubego, a nawet może właściwie zwiększyć prawdopodobieństwo jego rozwoju. W Stanach Zjednoczonych zbadano kobiety i mężczyzn, u których w przeszłości wykryto gruczolaka jelita grubego, jednakże bez przeobrażenia w nowotwór złośliwy.Otrzymywali oni albo 1 mg kwasu foliowego dziennie (n=516), bądź placebo (n=505). Dalszym etapem było wykonanie kolonoskopii po 3 latach terapii oraz kolejna 3-5 lat później. Występowanie raka jelita grubego nie obniżyło się dzięki kwasowi foliowemu. Podobnie nie został obniżony poziom gruczolaków w postaci zaawansowanej lub mnogiej, a na dodatek zauważono większą skłonność do ich występowania u pacjentów zażywających kwas foliowy. Nie okazał się on ponadto korzystny nawet dla osób, u których tego oczekiwano, jak np. pijących alkohol. W czasie, gdy rozpoczęły się przedstawione badania Stany Zjednoczone rozpoczęły wzbogacać jedzenie w tę witaminę grupy B, co mogło wpłynąć na jego rezultat. Jednakże, możliwe połączenie kwasu foliowego ze zwiększonym ryzykiem gruczolaka oraz efekty wzbogacania jedzenia w ten składnik powinny być zbadane w następnej kolejności.


Cole B. et al. Folic acid for the prevention of colorectal adenomas. JAMA 297. 2351-2359 (2007)
KOMENTARZE
Newsletter