Bakteriocyna jest skuteczna przeciwko bakteriom Gram-dodatnim, uszkadzając ich błonę komórkową. Dodawana głównie do przetworów mlecznych (sery, śmietana) i mięsnych ogranicza fermentację masłową, zapobiega również rozwojowi patogenów (np. Listeria monocytogenes).
Eksperyment przeprowadzony został na liniach komórkowych raka kolczystokomórkowego jamy ustnej i in vivo na modelu mysim. Wyniki wskazują na skuteczność nizyny w hamowaniu wzrostu guzów – zwierzęta, którym podawano antybiotyk miały zmiany o mniejszej średnicy, niż grupy kontrolne. Mechanizm działania wydaje się być kilkutorowy. Nizyna spowalnia proliferację komórek guza poprzez oddziaływanie z białkiem CHAC1, które jest czynnikiem apoptotycznym. Prawdopodobnie, jak w przypadku bakterii, powoduje tez perforację błony komórkowej, powodując napływ jonów wapnia. Bakteriocyna modyfikuje też cykl komórkowy w komórkach zmienionych nowotworowo, oszczędzając zdrowe.
Odkrycie skuteczności nizyny w terapii przeciwnowotworowej jest o tyle znaczące, że jest to substancja zaakceptowana przez Agencję ds. Zywności i Leków (FDA) jako dodatek do żywności nieszkodliwy dla człowieka. Znacząco skraca to procedury związane z przeprowadzaniem testów klinicznych, umożliwiając szybsze wprowadzenie nowego leku.
Zuzanna Sobańska
KOMENTARZE