Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Jak nakarmić 9 mld ludzi? Nowe narzędzie w walce z głodem
19.06.2013

Według danych organizacji FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa), aktualnie ponad 870 milionów ludzi na świecie cierpi głód. Wzrost liczebności populacji ludzkiej i zachodzące zmiany klimatyczne to czynniki, które mogą w przyszłości pogarszać sytuację. Walkę z problemem podejmują naukowcy tworząc kompleksowe modele upraw dla lepszego przewidywania i kształtowania produkcji żywności.

Zgodnie z szacunkami, do 2050 roku liczba ludności na świecie przekroczy 9 miliardów. Specjaliści przestrzegają, że pomimo faktu, iż w bogatych krajach rozwiniętych do śmieci trafia nawet 1/3 kupowanej żywności, to problem głodu, doskwierający dziś ponad 870 milionom osób (głównie w Azji i Afryce), może się ciągle powiększać wraz ze wzrostem liczby ludności. Tymczasem międzynarodowy zespół naukowców, w ramach projektu AgMIP (ang. Agrocultural Model Intercomparison and Improvement Project) stworzył system modelowania, który ma sprzyjać racjonalnej produkcji żywności.

Specjaliści z FAO wielokrotnie podkreślają, że walka z głodem i niedożywieniem na świecie powinna zaczynać się na poziomie rolnictwa. W ramy takiej idei świetnie wpisują się naukowcy z AgMIP, którzy w ostatnim czasie opublikowali swoje osiągnięcie w postaci modelu matematycznego. Model ten uwzględnia postępujące zmiany klimatyczne i ma służyć jako uniwersalne narzędzie do prognozowania wielkości plonów, ilości opadów atmosferycznych i warunków glebowych. Wszystko razem ma stanowić niezbędny element systemowego ujęcia rolnictwa na skale globalną, z zachowaniem zasad zrównoważonego rozwoju.

Jak zaznaczyli autorzy modelu, może on mieć zastosowanie także do oceny takich aspektów jak płodozmian, najkorzystniejsze terminy sadzenia i siania czy stosowanie nawozów. Wszystko po to, by stosunkowo łatwo można było porównać potencjalnie możliwe sposoby uprawy ziemi, wybrać te najbardziej efektywne i tym samym znacząco zwiększyć wydajność plonów, minimalizując jednocześnie niekorzystny wpływ upraw na środowisko.

Model został już wykorzystany w innych obszarach, między innymi w monitoringu plonów i zużycia wody w regionach ubogich w wodę, na przykład w Dakocie Południowej, na Syberii czy w Inidiach.

Ewa Sankowska

źródło:

sciencedaily.com

focus.pl

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Newsletter