Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przygotował szereg atrakcji dla tych starszych, jak trochę młodszych amatorów nauki. W sumie, zorganizowano 21 wykładów, przygotowano 12 wystaw oraz 24 warsztaty ćwiczeniowe. Dużym zainteresowaniem, zwłaszcza wśród dzieci cieszyły się warsztaty w trakcie których produkowano chrupki zawierające skrobię modyfikowaną. Nie mniejszym zainteresowaniem cieszyła się kuchnia molekularna- na warsztatach można było poeksperymentować z ciekłym azotem, spróbować różnych dań przygotowanych w odmienny od codziennego sposób. Ciekawymi warsztatami okazały się również zajęcia zatytułowane „Od biodiesla do cukierków”, które stanowiły podsumowanie badań prowadzonych na biodieslu. Sporym zainteresowaniem wśród licealistów i gimnazjalistów cieszyły się warsztaty z immunologii, w czasie których można było nauczyć się pipetować, odróżniać preparaty krwi różnych zwierząt czy poznać test ELISA. Jak takie zajęcia podobały się uczestnikom? Michał (IIIb, gimnazjum): „Zajęcia były super! W szkole nie można niczego dotknąć. Na biologii nie oglądamy takich eksperymentów. Na chemii oglądamy wszystko nagrane z filmów. To była zupełna odmiana”.
Nie pozostaje nic innego, jak czekać na przyszłoroczną edycję
Edyta Bańcyr
KOMENTARZE