We wnioskach przedstawionych przez autorów badań wyraźnie zarysowuje się rola pewnych, kluczowych gatunków tworzących szerokie środowisko mikroorganizmów bytujących w ludzkim jelicie. Według naukowców identyfikacja poszczególnych grup bakterii odpowiedzialnych za dany proces trawienia może w przyszłości pomóc w selekcji takiej flory bakteryjnej, której przeszczep poprawi funkcjonowanie jelit u osób, które przeszły ciężką chorobą, a wraz z nią wpływającą ujemnie na mikroflorę jelitową antybiotykoterapię.
„Mimo iż są niezbędne w naszej diecie, to długołańcuchowe i rozgałęzione polisacharydy (na czele z ich bardzo niejednorodną grupą, jaką są hemicelulozy), wchodzące w skład błonnika pokarmowego, nie mogą zostać stawione przez organizm człowieka bez udziału żyjących z nim w symbiozie bakterii” – mówi Harry Brumer, główny autor badania, profesor z Laboratoriów Michaela Smitha i Wydziału Chemii na Uniwersytecie Kolumbii Brytyjskiej.
Niedawno odkryta sekwencja genów umożliwia gatunkowi bakterii Bacteroides ovatus „poszatkowanie” zaliczanego do hemiceluloz ksyloglukanu, głównego rodzaju błonnika występującego w wielu warzywach, począwszy od liści sałaty, a skończywszy na owocach pomidora. B. ovatus wraz ze swym złożonym systemem enzymów stanowi istotną część naszego zestawu substancji trawiennych.
Bacteroides to rodzaj beztlenowych bakterii gram-ujemnych w kształcie pałeczek. W fizjologicznej florze bakteryjnej przewodu pokarmowego człowieka tworzą najliczniejszą grupę spośród wszystkich innych bakterii. Według wyliczeń naukowców, opierających się na danych opisujących geny 250 dorosłych ludzi, około 92% ludzkiej populacji jest siedliskiem bakterii z odmienną sekwencją genów, co przekłada się na różną jakość trawienia u jej osobników.
„Kolejne pytanie brzmi, czy inne grupy bakterii jelitowych współpracują czy też rywalizują z Bacteroides ovatus o dostęp do tych i innych cukrów złożonych” – pyta Brumer. Tym zagadnieniem profesor otwiera drzwi przed innymi badaczami, zachęcając ich do dalszego poznawania fascynującego środowiska mikroorganizmów jelitowych
Dawid Wojtowicz
KOMENTARZE