Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Gorzki melon sposobem na raka trzustki?
22.03.2013

Naukowcy z University of Colorado Center podczas badań na myszach dowiedli, że sok gorzkiego melonu zatrzymuje rozwój raka trzustki. Czy to kolejny ważny krok w walce z tym nowotworem?

Pierwszy etap badań miał swój początek trzy lata temu, kiedy to badacze wykazali wpływ gorzkiego melona na komórki raka trzustki w szalce Petriego. Badania na zwierzętach również potwierdzają tą hipotezę. U myszy chorych na raka trzustki stwierdzono wyraźną poprawę po diecie zawierającej sok z gorzkiego melona.  Raka trzustki zazwyczaj poprzedza cukrzyca typu II. Przeprowadzone badania udowadniają wpływ soku z gorzkich melonów na podwyższoną produkcję insuliny przez komórki beta trzustki.

Działanie soku ogranicza zdolność metabolizowania glukozy przez komórki raka trzustki. Wskazuje na to aktywacja enzymu AMP sygnalizującego niski poziom energii w komórkach. Pomysł tak oryginalnych badań został zasięgnięty z medycyny ludowej Chin i Indii. Owocem tym leczono wówczas niedobory insuliny.

Rak trzustki to poważny problem. Mimo, że nowotwór trzustki nie jest tak częsty, jak rak piersi czy jelita grubego, to rocznie na raka trzustki umiera w Polsce blisko 5 tys. osób.

 

Krzysztof Bulenger

 

Źródła:

  1. M. Kaur, G. Deep, A. K. Jain, K. Raina, C. Agarwal, M. Wempe, R. Agarwal. Bitter melon juice activates cellular energy sensor AMP-activated protein kinase causing apoptotic death of human pancreatic carcinoma cells. Carcinogenesis, 2013
  2. http://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130312134920.htm
  3. http://www.onkologia.org.pl/doc/Nowotw2010.pdf
KOMENTARZE
Newsletter