Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Foss - aparatura analityczna z najwyższej półki, rozmowa z dr Adamem Krause
19.04.2013

Pan Adam Krause, konsultant naukowo‑handlowy w firmie Foss Polska przybliża apekty działalności firmy w Polsce, a także opowiada o najnowszych i najpopularniejszych przyrządach z oferty firmy.

Co nowego? ‑ o Soxtec 8000 i DS2500

Dr Krause: "W naszym portfolio znajdują się urządzenia do klasycznej chemii analitycznej tzw. urządzenia analizujące metodami chemii „mokrej”. A także urządzenia do szybkiej analizy metodą spektrometrii w bliskiej/dalekiej podczerwieni. Na obecnej edycji targów EuroLab prezentujemy nowe rozwiązanie do oznaczania tłuszczu całkowitego i surowego to jest Soxtec 8000, a także nowy analizator surowców paszowych i pasz NIRS DS2500 oferujący możliwość szybkiej, nieniszczącej, wieloparametrowej analizy surowców paszowych i pasz."

Soxtec 8000 NIRS DS2500

Urządzenie Soxtec 8000 składa się z jednostki ekstrakcyjnej, a także jednostki do hydrolizy i pojedynczego filtra Hydrocap, który jest wspólny dla obu jednostek. Aparat pozwala na wykonywanie hydrolizy, a następnie analizy całkowitej zawartości tłuszczu w próbce w jednym, zintegrowanym procesie laboratoryjnym. Proces jest w pełni zautomatyzowany, dodatkowo urządzenie pozwala na ustalenie dawkowania rozpuszczalników, dla poprawy bezpieczeństwa procesu i zaoszczędzenia czasu użytkownika. Inteligentne chodzenie wodą jest inicjowane dopiero w chwili, kiedy rzeczywiście jest niezbędne, samodzielnie regulujący się system grzewczy zapewnia optymalny transfer ciepła do kubków ekstrakcyjnych.

Analizator pasz i kiszonek NIRS DS2500 wykorzystuje technologię analizy w bliskiej podczerwieni (NIRS). Charakteryzuje się on wyjątkową dokładnością w całym zakresie długości fali ‑ od 400 do 2500 nm. Jest on również kompatybilny z istniejącymi obecnie, jak i oferowanymi w przyszłości produktami firmy Foss. Urządzenie znajduje zastosowanie przy rutynowej kontroli dostarczanych surowców w celu ich optymalnego wykorzystania, rutynowej kontroli produkcji w celu poprawienia wydajności, oraz przy monitorowaniu jakości produktów końcowych w zakresie wielu parametrów. Próbkę można wprowadzać do urządzenia w formie zmielonej, jak i niezmielonej. Wśród określanych przez urządzenie parametrów znajdziemy: białko, tłuszcz, wilgotność, popiół, skrobię, aminokwasy, włókno surowe, NDF, ADF, barwę i wiele innych.

Więcej informacji dostępnych jest na portalu Laborant.pl:

Foss - aparatura analityczna z najwyższej półki, rozmowa z dr Adamem Krause

KOMENTARZE
news

<Luty 2027>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Newsletter