Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Drożdże, które potrafią zwęszyć materiały wybuchowe
03.07.2007
Danny Dhanasekaran, biolog molekularny z filadelfijskiego Temple University połączył właściwości drożdży... ze zdolnością szczura do wywąchania materiałów wybuchowych. Kiedy drożdże "wyczują" materiał wybuchowy zaczynają świecić, a tę właściwość zaczerpnęły od meduzy. Finansowany przez Agencję ds. Zaawansowanych Badań nad Obronnością, Dhanasekaran ma zamiar wdrożyć miniaturowy detektor, który będzie o wiele tańszy niż obecnie używane, opierające się na precyzyjnej (i drogiej) technologii elektronicznej, czujniki. Czujnik "drożdżowy" mógłby zostać zainstalowany w portach czy stacjach kolejowych i stanowić system ostrzegania przed bombami, bronią biologiczną czy chemiczną. Zespół Dhanasekarana najpierw klonował geny białek receptora węchowego u szczura. Jest ich około 500 a do każdego pasuje oddzielna cząsteczka odpowiedzialna za zapach. Związanie jej z receptorem powoduje wzmożona aktywność enzymatyczną i przekazanie sygnału do mózgu. Drożdże piekarskie, Saccharomyces cerevisiae, używają tego samego typu białek by wykryć feromony, niezbędne w procesie rozmnażania się tych drobnoustrojów, zatem wykorzystanie drożdży jako swoistego "kanału komunikacyjnego" wydaje się zasadne. Następnie, by zwizualizowac związanie się cząsteczki zapachu z białkiem receptora, wprowadzili do komórek S. cerevisiae gen zielonego białka fluorescencyjnego, którego ekspresja zachodzi po aktywacji receptora w łonie drożdży a świecenie pojawia się w promieniowaniu ultrafioletowym. Po skonstruowaniu tego biologicznego detektora, do komórek drożdży wklonowano 500 szczurzych genów i badali odpowiedź drożdży na TNT. Dzięki temu skriningowi wybrali jeden receptor, nazwany Olfr226. Działa on najlepiej, lecz grupa badawcza dalej poszukuje następnych. Jeśli badania zostaną dokończone, dostarczony zostanie detektor, który będzie mógł "żyć" przez 15 dni i wykrywać materiały wybuchowe w tani, ale efektywny sposób.


www.newscientist.com
KOMENTARZE
Newsletter