Badania przeprowadzono w szklarniowej hodowli kilku odmian pomidorów. Wokół roślin zainstalowano lampy LED o różnym natężeniu światła. Miało to służyć znalezieniu najbardziej efektywnego dla wzrostu pomidorów oświetlenia. Owoce (w znaczeniu botanicznym) pomidora w warunkach naturalnych znajdują się w cieniu pod liśćmi. Dlatego moduły diodowe zamontowane po bokach rośliny dostarczyły znacznie więcej światła niż normalnie dociera do rozwijających się owoców. Poza wydajniejszym rozwojem pomidorów, uzyskano również dane wskazujące m.in., że naświetlanie systemem LED doprowadza do zwiększonej produkcji witaminy C. W odmianie, która wykazała najbardziej wydatną reakcję, pomidory otrzymujące dodatkowe światło z diod zawierały nawet do 2 razy więcej witaminy C niż te bez ekspozycji na światło z LED. Podwójny poziom witaminy C uzyskano przy stosowaniu oświetlenia wysoce zbliżonego do naturalnego światła w słoneczny dzień. Samo porównanie efektów stosowania lamp LED i oświetlenia z wysokoprężnych lamp sodowych dowiodło, że niczym się one nie różnią. Istnieje argument bezsprzecznie popierającym wymianę stosowanych dotychczas lamp na oświetlenie diodowe. Mianowicie moduł LED wymaga jedynie ¼ energii elektrycznej, zużywanej przez wysokoprężną lampę sodową, aby dać podobny plon.
KOMENTARZE