Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Dieta na bakteriach
20.02.2008
Probiotyczne napoje mogą zawierać w przybliżeniu tylko ok. bilion żywych bakterii w porównaniu z trilionami mikroorganizmów zamieszkujących ludzki układu pokarmowego. W związku z tym, niektórzy naukowcy twierdzą, że spożywanie takich probiotycznych produktów ma nieistotny wpływ na metabolizm człowieka. Jednakże najnowsze badania wskazują, że probiotyki mają zasadniczy wpływ na metabolizm, nie tylko poprzez zwiększanie liczby przyjaznych bakterii, ale także poprzez wpływ na inne bakterie przewodu pokarmowego. Probiotyki mają za zadanie redukować liczbę potencjalnie szkodliwych niebezpiecznych bakterii jelitowych, tj. patogenna Escherichia coli i Clostridia spp., poprzez wzrost populacji przyjaznej mikroflory. Substancje wzbogacane symbiotycznymi mikroorganizmami mają zastosowanie w leczeniu takich schorzeń jak zespół jelita drażliwego i zapobieganie alergiom u dzieci. Naukowcy zbadali reakcje gospodarza na przyjmowanie probiotyków, a także towarzyszące temu biochemiczne mechanizmy, z wykorzystaniem nowatorskiego systemu top-down, za pomocą którego można analizować intereakcje w metabolizmie zarówno gospodarza jak i wszystkich bakterii. Jałowe przewody pokarmowe myszy kolonizowano ludzką mikroflorą za pomocą probiotyków zawierających Lactobacillus paracasei, Lactobacillus rhamnosus lub placebo. Poprzez liczenie jednostek tworzących kolonie każdego mikroorganizmu z próbek kału, autorzy badań odkryli, że probiotyki znacząco zmieniają skład mikroflory jelitowej. Obecność niektórych gatunków bakterii malał, podczas gdy innych wzrastał (w zależności od probiotyku) Za pomocą jądrowej spektroskopii rezonansu magnetycznego i LC-MS (Liquid chromatography-mass spectrometry) określono poziom metabolitów w wątrobie, moczu, kale, krwi myszy. Zaobserwowano wiele ważnych biochemicznych zmian, w tym spadek poziomu lipoprotein bardzo małej gęstości (VLDL) i wzrost poziomu trójglicerydów. Zmiany te wskazują na poprawienie glikolizy i generalny wzrost metabolizmu. Zmiany zaobserwowano także w zdolności metabolizowania kwasów żółciowych u myszy, którym podawano probiotyki. Autorzy badań sugerują, że probiotyki wpływają na przyswajanie tłuszczy przez organizm. Wyniki tych badań raz pierwszy wkazują bespośredni i jakże korzystny wpływy probiotyków na skład mikroflory jelitowej i proces metabolizmu. Autorzy przewidują, że w przyszłości terapie probiotyczne będą mogły być idealne do indywidualnech diet i leczenia przypadłości związanych z zaburzeniami przemian materii.


źródło: Gillian Young.Symbiosis: The bacteria diet. Nature Reviews Microbiology 6, 174-175 (March 2008)
KOMENTARZE
news

<Listopad 2024>

pnwtśrczptsbnd
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Newsletter