Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Cudowne czerwone wino
16.10.2007
zerwone wino ma bardzo wiele zalet, teraz odkryto kolejną!Na konferencji w Chicago w Instytucie Technologii Żywności prof. Azlin Mustapha i doktorant Atreyee Das przedstawili swoje wyniki badań dotyczące wpływu wina a także soków z winogron na popularne bakterie wywołujące zatrucie pokarmowe i bakterie probiotyczne. Naukowcy odkryli, że w szczególności takie czerwone wina jak Cabernet, Zinfandel i Merlot a także sok winogronowy mają antybakteryjne właściwości wymierzone przeciwko E. coli, Salmonella, Listeria a także H. pylori- czyli głównym sprawcom zaburzeń układu pokarmowego, ale nie nie wykazują negatywnego wpływu przeciwko bakteriom użytecznym tj. probiotycznym. W eksperymencie uwzględniono także białe wina, niestety nie dały one tak pozytywnych rezultatów jak czerwone. Badania te mogą mieć istotne znaczenie w walce z wysokim poziomem cholesterolu a także nowotworami


www.sciencedaily.com
KOMENTARZE
news

<Luty 2025>

pnwtśrczptsbnd
28
Rutynowe testowanie wag
2025-01-28 do 2025-01-28
1
2
4
6
7
8
9
10
11
Czyszczenie Wagi Laboratoryjnej
2025-02-11 do 2025-02-11
12
13
14
15
16
22
23
24
1
Aesthetic Cosmetology of the Future
2025-03-01 do 2025-03-01
2
Newsletter