Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Cudowne czerwone wino
16.10.2007
zerwone wino ma bardzo wiele zalet, teraz odkryto kolejną!Na konferencji w Chicago w Instytucie Technologii Żywności prof. Azlin Mustapha i doktorant Atreyee Das przedstawili swoje wyniki badań dotyczące wpływu wina a także soków z winogron na popularne bakterie wywołujące zatrucie pokarmowe i bakterie probiotyczne. Naukowcy odkryli, że w szczególności takie czerwone wina jak Cabernet, Zinfandel i Merlot a także sok winogronowy mają antybakteryjne właściwości wymierzone przeciwko E. coli, Salmonella, Listeria a także H. pylori- czyli głównym sprawcom zaburzeń układu pokarmowego, ale nie nie wykazują negatywnego wpływu przeciwko bakteriom użytecznym tj. probiotycznym. W eksperymencie uwzględniono także białe wina, niestety nie dały one tak pozytywnych rezultatów jak czerwone. Badania te mogą mieć istotne znaczenie w walce z wysokim poziomem cholesterolu a także nowotworami


www.sciencedaily.com
KOMENTARZE
Newsletter