Naukowcy z CSIRO przy współpracy z pracownikami szweckiego Instytutu Karolinska opublikowali ostatnio w Nature Communications szczegóły badań i potencjalne możliwości wykorzystania tej substancji w medycynie.
„Po raz pierwszy, nasz zespół był w stanie wyodrębnić i replikować trzy geny, które prowadzą do powstania tego silnego kwasu tłuszczowego u badanych chrząszczy, które wydzielają go by walczyć z drapieżnikami i infekcjami.” powiedziała Dr Victoria Haritos, główny kierownik badań z instytutu CSIRO. Organizmy te w warunkach normalnych wydzielają kwas tłuszczowy w postaci białego lepkiego płynu z gruczołów w celu ochrony przed drapieżnikami lub w postaci wosku, by uniknąć zakażeń.
Naukowcy odkryli, że wydzielina ta zawiera kwas DHMA, który ma niezwykłe właściwości antybakteryjne i antyrakowe. Podczas gdy do tej pory DHMA został znaleziony u wielu różnych roślin, grzybów, wątrobowców, mchów, gąbek i alg morskich, związki te okazały się bardzo trudne do wytworzenia za pomocą konwencjonalnych procesów chemicznych. Jednak zespół dr Haritos znalazł już sposób na jego prostą syntezę, a odpowiadają za to trzy geny.
Opracowano już metody otrzymywania tych kwasów przez inne organizmy żywe przy wykorzystaniu inżynierii genetycznej. Obecnie naukowcy z CSIRO prowadzoną syntezę DHMA u drożdży.
Monika Marek-Swędzioł
Źródło:
1. Victoria S. Haritos, Irene Horne, Katherine Damcevski, Karen Glover, Nerida Gibb, Shoko Okada, Mats Hamberg. The convergent evolution of defensive polyacetylenic fatty acid biosynthesis genes in soldier beetles. Nature Communications, 2012
2. http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121108104415.htm
KOMENTARZE