Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Antyoksydanty i barwa roślin
03.10.2007
Nastąpił kolejny krok naprzód ułatwiający zrozumienie genetycznego aspektu związanego z barwami roślin. Poznanie wszelkich czynników zaangażowanych w ten proces, może pomóc zrozumieć m.in.działanie antynowotworowe, zaangażowanie w walce z chorobami układu krążenia i zmianami związanymi ze starzeniem się organizmów, a także umożliwi stworzenie nowych, naturalnych barwników używanych w przemyśle spożywczym. Badacze zidentyfikowali grupę enzymów zaangażowanych w produkcję barwników.Mowa tu o antocyjanach,które roślinom nadają wyraźnych barw, co czyni je atrakcyjnymi dla owadów a odstrasza inne zwierzęta a także chronią rośliny przed stresami środowiskowymi i chorobami. W naturze występują setki różnych antocyjanów, każdy o trochę innym składzie chemicznym. Międzynarodowy zespół badawczy zidentyfikował geny odpowiedzialne za enzymy, które chemicznie modyfikują antocyjany zmieniając ich właściwości w odpowiedzi rośliny na stresy. Obiektem badawczym tradycyjnie był Arabidopsis thaliana, z którego wyizolowano geny zaangażowne w ten proces a następnie przeniesiono je do tytoniu. Po dokonanym tranferze roślina ta zmieniała swoje zabarwienie. Co więcej, te już zmodyfikowane przez enzymy antocyjany stawały się bardziej stabilne. Jest to znaczące ponieważ trwalsze antocyjany mogą być wykorzystane jako naruralne barwniki dodawane do żywności zastępując syntetyczne.


http://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071002213456.htm
KOMENTARZE
Newsletter