Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Anglia i Szkocja współpracują nad doskonaleniem produkcji piwa i whisky
12.07.2005
Uniwersytet Birmingham podejmie współpracę z badaczami sektora publicznego i prywatnego Anglii i Szkocji, prowadząc badania nad genami jęczmienia w nadziei na ulepszenie produkcji piwa i whisky.


W badaniu, które skupia się na zwiększeniu wydajności przy jednoczesnym zwiększeniu odporności na choroby i szkodniki, wezmą udział prawie wszyscy hodowcy jęczmienia w Wielkiej Brytanii. - "Będziemy używać technik eksperymentalnych, które zostały rozwinięte w badaniach nad genetyką człowieka i innych roślin, w celu przeanalizowania zboża o wielkim znaczeniu gospodarczym"- powiedział Robbie Waugh ze Szkockiego Instytutu Badań nad Uprawami. "Mamy nadzieję, że będziemy w stanie zidentyfikować geny, które mogą prowadzić do podniesienia jakości jęczmienia, czym będą zainteresowani hodowcy, producenci i konsumenci alkoholu". By wziąć udział w projekcie Uniwersytet otrzymał dotację przyznaną przez Radę ds. Badań Biotechnologii i Nauk Biologicznych (BBSRC); pozostałe środki finansowe będą pochodziły od szkockiego organu wykonawczego, rządu brytyjskiego i partnerów przemysłowych. Oczekuje się, że badanie wniesie znaczący wkład w szkocką gospodarkę rolną. Na połowie użytków rolnych w Szkocji uprawiany jest jęczmień, którego większa część używana jest do produkcji piwa i whisky.

Źródło: CORDIS za The Guardian

KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
3
5
6
8
10
11
12
13
15
16
18
19
20
21
24
Webinar | Podstawy perfumerii
2025-04-24 do 2025-04-24
26
27
28
29
Wzorcowanie i kwalifikacja wag
2025-04-29 do 2025-04-29
1
2
3
4
Newsletter