W badaniu, które skupia się na zwiększeniu wydajności przy jednoczesnym zwiększeniu odporności na choroby i szkodniki, wezmą udział prawie wszyscy hodowcy jęczmienia w Wielkiej Brytanii. - "Będziemy używać technik eksperymentalnych, które zostały rozwinięte w badaniach nad genetyką człowieka i innych roślin, w celu przeanalizowania zboża o wielkim znaczeniu gospodarczym"- powiedział Robbie Waugh ze Szkockiego Instytutu Badań nad Uprawami. "Mamy nadzieję, że będziemy w stanie zidentyfikować geny, które mogą prowadzić do podniesienia jakości jęczmienia, czym będą zainteresowani hodowcy, producenci i konsumenci alkoholu". By wziąć udział w projekcie Uniwersytet otrzymał dotację przyznaną przez Radę ds. Badań Biotechnologii i Nauk Biologicznych (BBSRC); pozostałe środki finansowe będą pochodziły od szkockiego organu wykonawczego, rządu brytyjskiego i partnerów przemysłowych. Oczekuje się, że badanie wniesie znaczący wkład w szkocką gospodarkę rolną. Na połowie użytków rolnych w Szkocji uprawiany jest jęczmień, którego większa część używana jest do produkcji piwa i whisky.
Źródło: CORDIS za The Guardian
KOMENTARZE