Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Anglia i Szkocja współpracują nad doskonaleniem produkcji piwa i whisky
12.07.2005
Uniwersytet Birmingham podejmie współpracę z badaczami sektora publicznego i prywatnego Anglii i Szkocji, prowadząc badania nad genami jęczmienia w nadziei na ulepszenie produkcji piwa i whisky.


W badaniu, które skupia się na zwiększeniu wydajności przy jednoczesnym zwiększeniu odporności na choroby i szkodniki, wezmą udział prawie wszyscy hodowcy jęczmienia w Wielkiej Brytanii. - "Będziemy używać technik eksperymentalnych, które zostały rozwinięte w badaniach nad genetyką człowieka i innych roślin, w celu przeanalizowania zboża o wielkim znaczeniu gospodarczym"- powiedział Robbie Waugh ze Szkockiego Instytutu Badań nad Uprawami. "Mamy nadzieję, że będziemy w stanie zidentyfikować geny, które mogą prowadzić do podniesienia jakości jęczmienia, czym będą zainteresowani hodowcy, producenci i konsumenci alkoholu". By wziąć udział w projekcie Uniwersytet otrzymał dotację przyznaną przez Radę ds. Badań Biotechnologii i Nauk Biologicznych (BBSRC); pozostałe środki finansowe będą pochodziły od szkockiego organu wykonawczego, rządu brytyjskiego i partnerów przemysłowych. Oczekuje się, że badanie wniesie znaczący wkład w szkocką gospodarkę rolną. Na połowie użytków rolnych w Szkocji uprawiany jest jęczmień, którego większa część używana jest do produkcji piwa i whisky.

Źródło: CORDIS za The Guardian

KOMENTARZE
Newsletter