Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kancerogeny w codziennej diecie
Kancerogeny w codziennej diecie
Nie od dziś wiadomo, że dieta ma zasadniczy wpływ na nasze zdrowie. Szacuje się, że 30% wszystkich nowotworów jest powiązane z nieprawidłową dietą oraz związkami chemicznymi występującymi w żywności spożywanej na co dzień. Jest to zatem druga, po paleniu tytoniu, najczęstsza przyczyna nabywania chorób nowotworowych.

Proces nowotworzenia mogą powodować nie tylko związki powstające podczas przetwarzania żywności tj. smażenie, pieczenie, grillowanie, solenie itd., ale również składniki produktów, które kupujemy w sklepach każdego dnia. Producenci identyfikują dodatki do żywności na podstawie nazwy lub numeru, który w Unii Europejskiej jest nazywany kodem E. Taki kod oznacza, że Federacja Europejskich Producentów Enzymów i Dodatków do Żywności oraz Unia Europejska zezwoliły na stosowanie danej substancji. W większości przypadków są to dodatki do żywności, które pełnią funkcje barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku i zapachu. Mimo, że często są to związki kwalifikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) jako substancje kancerogenne (kryteria oceny w kilku stopniach: Grupa 1 - czynnik rakotwórczy dla ludzi , 2A - prawdopodobnie kancerogenny, 2B - przypuszczalnie kancerogenny, 3 - nie może być zaklasyfikowany pod względem działania rakotwórczego, 4 - prawdopodobnie nie jest rakotwórczy), można je znaleźć w produktach spożywczych. Choć występują w małych ilościach, jeśli spożywamy je zbyt często - mogą wywołać poważne dolegliwości, a nawet prowadzić do rozwoju pewnych nowotworów. Dlatego też warto analizować skład produktów najczęściej przez nas spożywanych. Poniżej przedstawiamy listę dodatków do żywności o najsilniejszych właściwościach kancerogennych. Wszystkie wymienione niżej związki są zakazane w niektórych krajach na świecie. Poza potencjalną zdolnością do wywołania procesu nowotworzenia, w większości też mogą powodować reakcje alergiczne i astmę, powinny też unikać ich osoby uczulone na aspirynę.

- Amarant (E123) - niebieskoczerwony barwnik dodawany do ciast i galaretek w proszku, napojów bezalkoholowych, przetworów z czarnej porzeczki. Powoduje nadpobudliwość, może wpływać na płodność. Spożywany przez kobiety w ciąży może wywoływać u dziecka wady wrodzone.

- Azotyn potasu (E249) - zaklasyfikowany przez IARC do grupy 2B. Występuje w solonych, wędzonych i marynowanych przetworach mięsnych, szczególnie wędlinach. Powoduje zapalenie nerek, bóle i zawroty głowy, hamuje przenoszenie tlenu przez krew, jest niedozwolony w żywności dla dzieci poniżej 6 miesiąca życia.

- Butylohydroksyanizol (E320) - dodawany do koncentratu pomidorowego, tłuszczy i olejów, gumy do żucia, margaryny, przetworów mięsnych. Jest teratogenny, może powodować senność, ból głowy, zmęczenie. Zakazany w stosowaniu w żywności dla dzieci.

- Błękit brylantowy (E133), podobnie jak żółcień pomarańczowa (E110) -  występuje w żelatynie, napojach bezalkoholowych, kaszach, kremach do wyrobów cukierniczych, niebieskich cukierkach, groszku konserwowym, pastach do zębów i niektórych kosmetykach.

- Czerń brylantowa (E151) - dozwolona w krajach UE, zakazana w USA. Jest dodatkiem do ciast w proszku, brązowych sosów, ajerkoniaku, jogurtów pitnych. Może przyczyniać się do wystąpienia nadpobudliwości, jest  niezalecany dzieciom.

-  Czerwień Allura (E129), czyli ditlenek tytanu - jeszcze niedawno uznawany był za bezpieczny. Występuje w ciastach i galaretkach w proszku, lukrze, białych lodach, serkach topionych, herbatnikach czekoladowych, kosmetykach, lekarstwach. Powoduje nadpobudliwość.

- Czerwień koszenilowa (E124) - czerwony barwnik otrzymywany z wysuszonych i zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi, żerujących na opuncjach. Jest dodatkiem do ciast i galaretek w proszku, dżemów, polew deserowych i niektórych jogurtów, zwłaszcza o smaku truskawkowym i wiśniowym.

- Erytrozyna (E127) - dodatek do herbatników, ciasta biszkoptowego w proszku, wiśni koktajlowych, kiełbasy, past do zębów, niektórych lekarstw. Może powodować nadpobudliwość, trudności w nauce, światłowstręt, wpływać na płodność, czynność tarczycy, wątroby i serca. Dopuszczalne dzienne spożycie Erytrozyny wynosi do 0,1 mg/kg masy ciała.

- Ortofenylofenol (E321) - jest przeciwutleniaczem zapobiegającym psuciu się produktów spożywczych. Może wywołać  mdłości, konwulsje, wymioty, zapaść, bezdech, zatrzymanie akcji serca, śpiączkę. W wysokim stężeniu wywołuje nowotwory u zwierząt laboratoryjnych.

- Poliwinylpirolidon (E1201) - wykorzystywany przy produkcji piwa, wina i octu winnego, można go znaleźć także w filtrach UV i szamponach. Nadmiar może wywołać uszkodzenie płuc, nerek i alergiczne kontaktowe zapalenie skóry.

- Tartrazyna (E102) - dodatek do wyrobów cukierniczych, krakersów serowych, napojów bezalkoholowych, galaretek i sosu miętowego, groszku konserwowego, marynat, sosów brązowych, polew do deserów, zup w proszku. Wywołuje zapalenie skory, trudności z koncentracją, depresje, wysypkę, trudności w nauce, agresję, nadpobudliwość, bezsenność, anafilaksję.

KOMENTARZE
news

<Listopad 2017>

pnwtśrczptsbnd
30
31
1
2
3
4
5
6
7
9
10
11
12
14
15
16
17
II Seminarium Inżynierii Biomedycznej
2017-11-17 do 2017-11-17
19
II Kongres Podologiczny
2017-11-19 do 2017-11-19
20
V Międzynarodowy Kongres Biogospodarki
2017-11-20 do 2017-11-21
Prowadzenie badań w Kontroli Jakości
2017-11-20 do 2017-11-20
Szkolenie dla QP
2017-11-20 do 2017-11-20
22
25
26
27
1
3
Newsletter