Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
JAK WYKORZYSTAĆ KONSERWANTY W KOSMETYKACH?
JAK WYKORZYSTAĆ KONSERWANTY W KOSMETYKACH?
Każdy preparat kosmetyczny wymaga w swojej recepturze środka konserwującego, aby zachować trwałość i mieć ochronę przed psuciem.

Na wybór odpowiedniego konserwantu oraz jego dodatek w określonej ilości wpływa kilka czynników:

• warunki wytwarzania kosmetyku (czyste środowisko i sprzęt wykorzystywany przy produkcji zmniejsza ilość konserwantów);

• rodzaj produktu (kosmetyki stosowane w okolicy oczu wymagają więcej konserwantów);

• rodzaj receptury (niektóre konserwanty działa mniej skutecznie w złożonych emulsjach);

• kombinacje (przez połączenie kilku środków konserwujących ilość każdego z osobna może być pomniejszona);

• długość okresu przechowywania (im dłuższy okres trwałości kosmetyku, tym więcej konserwantów jest użytych).

Na podstawie wyżej wymienionych czynników nie opracowano do tej pory standardowego układ konserwującego, który mógłby być wykorzystywany do wszystkich produktów kosmetycznych. Niemniej jednak poniższa tabela przedstawia kilka wskazówek, w jaki sposób można przedłużyć termin użyteczności kremu.

 

Rodzaj konserwantu

Czas trwałości kosmetyku

Brak konserwantu

Kilka dni

Ekstrakt z pestek grejpfruta (1%)

Kilka tygodni

Metyloparaben (1%)

Kilka miesięcy do roku

Propylo-, metyloparaben, (1%)+ekstrakt z pestek grejpfruta (1%)

Kilka miesięcy do ponad roku

 

Uwaga: Okres przechowywania może się znacząco różnić zależne od rodzaju kremu i warunków przechowywania.

 

Jak zmniejszyć ilość użytych konserwantów?

Pomimo, że konserwanty rzadko powodują podrażnienia skóry i alergie, należy pamiętać, aby do receptury kosmetycznej nie dodać ich w większym stężeniu niż jest to ustalone wg ustawy o kosmetykach.

Istnieją strony z półproduktami do samodzielnego zrobienia toników, kremów, mleczek itp. Jednak trwałość takich kosmetyków jest bardzo krótka i zazwyczaj wymaga przechowywania w lodówce. Aby ograniczyć psucie domowych kosmetyków należy zwrócić uwagę na:

• odpowiednio zdezynfekowane naczynia robocze (wykorzystując do ich sterylizacji alkohol izopropylowy lub umieszczając je w wrzącej wodzie na 20 minut);

• używać sterylizowanej wody destylowanej;

• wykonanie małej porcji kosmetyku;

• nie umieszczanie palców bezpośrednio w produkcie (szczególnie w kremach). Najlepiej nabierać produkt za pomocą plastikowej łyżeczki lub łopatki;

• przechowywanie produktu w lodówce i umieszczenie na nim etykietki z datą wykonania;

• przechowywanie produktu w zaciemnionym miejscu;

• użycie syntetycznego konserwantu.

 

Utrata skuteczności konserwantów.

Konserwant sam w sobie również może stracić datę przydatności. Oprócz szaro-zielonej warstwy pleśni na powierzchni produktu, istnieje kilka innych czynników wskazujących na to, że produkt kosmetyczny jest poważnie zanieczyszczony drobnoustrojami. Można wyróżnić tutaj:

• utratę lepkości (produkt staje się rozcieńczony);

• „złamanie” emulsji (separacja fazy wodnej od olejowej);

• utrata lub zmiana koloru oraz zapachu;

• spadek pH (produkt staje się bardziej kwaśny).

Podsumowując, zaleca się, aby konserwować swoje domowe produkty! Nie należy obawiać się stosowania syntetycznych konserwantów. Są one naprawdę skuteczne i bezpieczne, ale należy również pamiętać o czystym stanowisku pracy i dezynfekcji użytych do produkcji naczyń. Natomiast jeśli produkt jest już zepsuty najlepiej go po prostu wyrzucić. 

Źródła

1.   Arct J., Pytkowska K. „Leksykon surowców kosmetycznych”. Warszawa 2010.

2.   Barel A.O., Paye M., Maibach H.I. „Handbook of Cosmetic Science and Technology”, 2001.

3.   Glinka R., Glinka M. „Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii” tom I, Łódź 2008.

4.   Marzec A. „Chemia kosmetyków. Surowce, półprodukty, preparatyka wyrobów”, Toruń 2005.

5.   Mrukot M. „Kosmetologia receptariusz”, Kraków 2006.

KOMENTARZE
Newsletter