Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
W kolorze Ultra Violetu
W kolorze Ultra Violetu
Pantone Color Institute wybrał Ultra Violet kolorem roku 2018, w związku z czym na półkach w drogeriach pojawiły się lakiery do paznokci, pomadki, cienie do powiek itd. w odcieniach wrzosu, śliwki, ametystu… Świat perfum przyjął ten wybór jako szansę na odrodzenie się nut lawendowych, tworząc unikalne kompozycje oparte na kwiatowo-ziołowych akordach. Królestwo roślin w temacie Ultra Violetu może zaoferować kosmetologii wybór zarówno znanych od stuleci, jak i odkrytych niedawno kwiatów i ziół.

 

Nasze zestawienie otwiera oczywiście lawenda. Lawenda wąskolistna „swymi korzeniami sięga” rejonów Persji i Wysp Kanaryjskich, aczkolwiek prawdopodobnie już w średniowieczu została przeniesiona na obszar Morza Śródziemnego. Dziś fioletowe połacie tej aromatycznej rośliny nieodłącznie kojarzą się z krajobrazem Prowansji. To tutaj uprawiana jest odmiana officinalis, a pozyskiwany z niej olejek ma najistotniejsze znaczenie w perfumerii. W aromaterapii olejek lawendowy stosowany jest m.in. przy depresji, zmęczeniu, lękach, bezsenności spowodowanej zdenerwowaniem i wielu innych dolegliwościach. Olejek lawendowy wykazuje działanie odświeżające, antyseptyczne, odmładzające, bywa wykorzystywany w pielęgnacji cery trądzikowej i mieszanej.

 

Fiołek trójbarwny znany również jako bratek, zawiera w składzie flawonoidy, garbniki, antocyjany, śluzy, saponiny. Ze względu na właściwości oczyszczające, regenerujące i przeciwutleniające wykorzystywany jest do pielęgnacji cery trądzikowej, tłustej i mieszanej.

Kolejna na liście jest szałwia lekarska. Surowcem farmakopealnym są liście zbierane przed okresem kwitnienia rośliny, z ziela szałwii otrzymuje się natomiast olejek eteryczny. Roślina znalazła szerokie zastosowanie w medycynie ze względu na działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, stymulujące wydzielanie soków trawiennych, hamujące nadmierne pocenie, ściągające, antyoksydacyjne. Olejek szałwiowy i ekstrakty z szałwii wykorzystywane są w pastach do zębów, dezodorantach, tonikach, szamponach do włosów, kremach do stóp.

 

Łubin to motylkowa, pachnąca roślina o kwiatach zebranych w długie grona, w Polsce znana jako roślina uprawna. Czy znajdzie zastosowanie w kosmetologii? Być może tegoroczny wybór Pantone przyniesie roślinie większy rozgłos. Nasiona łubinu są bogate w Lupeol, składnik aktywny, który badany był pod kątem pobudzania aktywności fibroblastów, intensyfikowania syntezy kolagenu typu I, spowalniania procesu starzenia się skóry oraz wpływu na wzrost elastyczności i napięcia skóry.

 

Lukrecja gładka to roślina z rodziny motylkowatych występująca na obszarze Europy Południowej i Azji Mniejszej o drobnych motylkowych kwiatach koloru fioletowego/jasnoliliowego. Od czasów starożytności wykorzystywana jest w medycynie ze względu na bogactwo związków biologicznie czynnych: polisacharydów, aminokwasów, flawonoidów, triterpenów, saponin triterpenowych, olejków eterycznych i soli mineralnych. Z punktu widzenia przemysłu kosmetycznego najcenniejszymi substancjami pozyskiwanymi z korzeni i rozłogów lukrecji są: glicyryzyna, kwas glicyretynowy i glabrydyna. Glicyryzyna ze względu na właściwości ściągające i sebostatyczne sprawdzi się w pielęgnacji cery trądzikowej, kwas glicyretynowy ceniony jest ze względu na potencjał przeciwutleniający, antyseptyczny, glabrydyna może być wykorzystywana kosmetykach o działaniu wybielającym ze względu na zdolność hamowania działania tyrozynazy.

 

Tarczyca bajkalska, roślina o szafirowych kwiatach przypominających lwią paszczę i lancetowatych liściach, występuje na terenach wschodniej Rosji (okolice jeziora Bajkał), w Mongolii, Chinach, Korei i Japonii. Do najważniejszych substancji biologicznie czynnych izolowanych z pędów rośliny zalicza się lipofilowe flawonoidy i ich glikozydy: bajkaleinę, bajkalinę, wogoninę, wogonozyd, apigeninę. Zależnie od miejsca pochodzenia surowca zawartość flawonoidów waha się od 15% do 25%, w tym bajkaliny od 12% do 17%. Wymienione składniki charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym, przeciwalergicznym i antyoksydacyjnym. Tarczyca bajkalska wykazuje działanie przeciwzakrzepowe, przeciwmiażdżycowe, uspokajające, obniża ciśnienie krwi. Flawonoidy tarczycy bajkalskiej ze względu na swą budowę chemiczną (wolne protony w grupie fenolowej) są silnymi naturalnymi antyoksydantami. Co istotne z punktu widzenia kosmetologii, bajkalina, poprzez oddziaływanie na telomery fibroblastów, hamuje starzenie komórkowe, przedłuża aktywne życie fibroblastów i przywraca im aktywność typową dla komórek o 10 lat młodszych.

 

Pierwsze skojarzenie ze słowem Ultra Violet to najczęściej szkodliwy wpływ promieniowania UV A i UV B na naszą skórę, być może wybór Instytutu Pantone pozwoli odkryć inny odcień tej barwy.

KOMENTARZE
Newsletter