Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zastosowanie pochodnych lukrecji gładkiej w kosmetyce
Zastosowanie pochodnych lukrecji gładkiej w kosmetyce
Lukrecja (Glycyrriza glabra) jest to roślina, która od dawna stosowna jest w lecznictwie oraz w przemyśle kosmetycznym. W korzeniu tejże rośliny zawartych jest wiele substancji, które w określony sposób działają korzystnie na naszą skórę. Szereg właściwości od przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, po silnie nawilżające, łagodzące i ochronne czyni surowiec cennym dla kosmetyki.

 

 

Sama lukrecja jest to odmiana byliny, należy do rodziny bobowatych i występuje w rejonach Europy i Azji. Surowcem leczniczym tej rośliny są korzenie z odłogami. Lukrecja już w starożytności znana była jako skuteczne lek. Jej korzeń stosowany był jako środek wykrztuśny oraz jako lekarstwo w leczeniu chorób wątroby, żołądka, nerek, pęcherza moczowego. Współczesne badania potwierdziły zaś działanie przeciwzapalne korzenia lukrecji, potencjał jako lek na wrzody żołądka oraz środek hamujący rozwój raka wątroby. W Indiach lukrecja znana była jako afrodyzjak.

Właściwości lecznicze lukrecji to przede wszystkim działanie przeciwalergiczne, przeciwłojotokowe, wykrztuśne, przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe, moczopędne, antyoksydacyjne, łagodzące, przeciwobrzękowe. Główne grupy związków obecnych w korzeniu lukrecji, które odpowiadają za korzystne działanie kosmetyczne to: saponiny triterpenowe, flawonoidy, kumaryny, olejek eteryczny i polisacharydy.

Jeden ze składników korzenia lukrecji – glicyryzyna, która należy do grupy saponin trójterpenowych – jest 50 razy słodszy od sacharozy. Ponadto do tej grupy należą sole potasowe, wapniowe i amonowe kwasu glicyryzynowego. Flawonoidy występują w stężeniu od 1 do 2% i są to głównie pochodne flawononu. Kumaryny oraz olejek eteryczny w korzeniu występują w śladowych ilościach. Korzeń lukrecji bogaty jest także w skrobię, gumy, żywice, cukry, aminokwasy, białka, fitosterole, witaminy z grupy B. W kosmetyce głównie stosuje się kwas glicyretynowy oraz jego pochodne, takie jak: glicyryzyna, estry, sole oraz kompleks kwasu z allantoiną.

Różne formy lukrecji wykazują dobroczynne działanie na skórę. Działają wybielająco i rozjaśniająco. Hamują reakcje wolnorodnikowe oraz alergiczne. Ponadto zwiększają zdolność penetracji składników aktywnych w głąb skóry. Podnoszą stabilność emulsji oraz nadają jej jedwabiste i kremowe wykończenie. Ponadto, pomagają zniwelować widoczność plam starczych. Pochodne lukrecji stosowane są do produkcji kosmetyków ochronnych do skóry twarzy, dłoni, jamy ustnej. Wykorzystywane są także w produkcji preparatów chroniących przed promieniowaniem UV oraz przy produkcji kosmetyków łagodzących podrażnienia wynikające z nadmiernej ekspozycji na słońce. Ponieważ glicyryzyna ma zdolność wiązania bardzo dużej ilości wody, świetnie sprawdza się jako surowiec nawilżający dedykowany cerom dojrzałym. Ze względu na jej słodki smak, często stosowana jest w preparatach do higieny jamy ustnej. Ze względu na działanie przeciwbakteryjne na Staphylococcus aureus, ekstrakt z lukrecji stosuje się jako składnik kosmetyków przeciwtrądzikowych dedykowanych nastolatkom. Działanie przeciwgrzybiczne, oczyszczające, przeciwzapalne, sebostatyczne i antyalergiczne pozwalają na zastosowanie tego surowca do produktów ochronnych do włosów przetłuszczających oraz do dezodorantów i preparatów do stóp. Ekstrakt z korzenia lukrecji także wspomaga leczenie łuszczycy i atopowych zmian skórnych. Nowe badania mówią także o tym, że surowiec jest pomocny w leczeniu oparzeń skóry.

Ogólnie rzecz ujmując, lukrecja wykazuje wszechstronne działanie, które może zostać wykorzystane zarówno w przemyśle farmaceutycznych, spożywczym, a także jako cenny składnik aktywny w produkcji kosmetyków.

KOMENTARZE
Newsletter