- kwas jabłkowy
INCI: Malic acid
-podobnie jak kwas mlekowy występuje w dwóch postaciach: prawoskrętnej(D) – która jest formą syntetyczną i lewoskrętnej (L) – która jest formą naturalną. Formy te występują w postaci białych kryształków rozpuszczalnych w wodzie, ewentualnie w alkoholu. Kwas jabłkowy w naturze występuję w jabłkach, przeważnie niedojrzałych, a także w winogronach oraz owocach agrestu. Uzyskanie wersji syntetycznej odbywa się drogą fermentacji kwasu fumarowego, oczywiście w odpowiednich warunkach, czyli przy użyciu bakterii i grzybów. Co ciekawe świeży sok z jabłek znakomicie się sprawdza w pielęgnacji domowej. Kwas jabłkowy jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, natomiast tnie cieszy się tak dużą popularnością jak inne α-hydroksykwasy. Jest stosowany między innymi w peelingach, a także w szamponach, kremach, tonikach itp. W niższych stężeniach ma działanie nawilżające oraz rozjaśniające plamy pigmentacyjne (w stężeniu do 5%). Natomiast w wyższych stężeniach działa jako składnik zmiękczający i peelingujący.
- kwas migdałowy
INCI: Mandelic acid
-kwas migdałowy jak sama nazwa mówi, jest pozyskiwany z migdałów (gorzkich). Jest rozpuszczalny w wodzie, alkoholu oraz eterze. Ma postać białych kryształków. Jest szeroko stosowany w przemyśle kosmetycznym, zarówno w produkcji kremów jak i toników. Ma właściwości przeciwbakteryjne, nawilżające oraz depigmentacyjne. Posiada także silne właściwości ochronne, zapobiegając fotostarzeniu się skóry i nie uwrażliwia skóry na działanie promieni słonecznych. W związku z tym może być stosowany w okresie letnim. Szczególnie w środowisku kwaśnym kwas migdałowy działa bakteriostatycznie i bakteriobójczo na bakterie występujące na ludzkiej skórze (Staphylococcus, Streptococcus), stąd też jego zastosowanie w leczeniu trądziku i problemów z wypryskami.
- kwas mlekowy
INCI: Lactic Acid
-Kwas mlekowy podobnie jak kwas jabłkowy, występuje w dwóch izomerach: D(-), czyli formie lewoskrętnej i L(+), czyli formie prawoskrętnej. Kwas mlekowy występuje w postaci przezroczystej, gęstej cieczy o lekkim kwaśnym zapachu. Jest rozpuszczalny w wodzie, spirytusie i eterze. Kwas mlekowy powstaje w procesie glikolizy, czyli rozkładu cukru (pochodzącego głównie z mleka) w warunkach beztlenowych pod wpływem bakterii Lactobacillus casei i Lactobacillus bulgaricus. Kwas mlekowy jest stosowany w kosmetykach w celu ustalenia odpowiedniego pH. Działa podobnie jak inne α-hydroksykwasy, czyli wygładzająco, nawilżająco i przeciwtrądzikowo. Kwas mlekowy może być wykorzystany w produkcji dezodorantów, jeżeli mają być klarowne i przezroczyste.
KOMENTARZE