Szkolenie skierowane jest do producentów żywności, pracowników laboratoriów mikrobiologicznych oraz osób zarządzających ryzykiem w zakładach przetwórstwa spożywczego. Ustawodawstwo polskie musi być zawsze zgodne z prawem unijnym. Przedstawione będą najnowsze rozporządzenia Komisji Europejskiej dotyczące kryteriów mikrobiologicznych dla żywności oraz proponowane zmiany w tym zakresie. Szczegółowo zostanie omówiona interpretacja zmian dotyczących wymagań mikrobiologicznych dla środków spożywczych.
Poruszone będą zagadnienia związane z najnowszymi trendami w dziedzinie drobnoustrojów chorobotwórczych, powodujących choroby przenoszone przez żywność, z uwzględnieniem Escherichia coli O104:H4 (epidemia w Niemczech w 2011 roku ). Program szkolenia uwzględnia zagadnienia dotyczące pobierania próbek żywności do badań mikrobiologicznych.
Ponadto będzie poruszone zagadnienie dotyczące oceny ryzyka mikrobiologicznego, związanego z bezpieczeństwem żywności. Program szkolenia pozwoli na weryfikację posiadanej wiedzy w tym zakresie, a możliwość dyskusji na wyjaśnienie wątpliwości.
Program
Program szkolenia:
1. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne środków spożywczych
2.Zagrożenia mikrobiologiczne żywności występujące w powiadomieniach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach ( RASFF )
3. Zatrucia pokarmowe, z uwzględnieniem epidemii w Niemczech, wywołanej nowym szczepem Escherichia coli O104:H4
4. Zasady pobierania próbek żywności do badań
5. Znaczenie parametrów mikrobiologicznych w ocenie jakości mikrobiologicznej żywności
6. Aktualne wymagania mikrobiologiczne dla środków spożywczych
7. Interpretacja kryteriów mikrobiologicznych dla środków spożywczych
8.Przewidywane zmiany Komisji Europejskiej dotyczące kryteriów mikrobiologicznych dla żywności
9.Środki fizyczne i chemiczne służące do zwalczania chorobotwórczych drobnoustrojów w żywności
10. Zagadnienie identyfikacji zagrożeń i oceny ryzyka mikrobiologicznego
Czas trwania zajęć: 10.00-16.30
9.30 – 10.00 Rejestracja uczestników
11.00 – 11.15 Przerwa kawowa
13.00 – 13.30 Lunch
15.00 - 15.15 Przerwa kawowa
16.30 Zakończenie szkolenia
Prelegent: dr Halina Ścieżyńska
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny. Zajmuje się bezpieczeństwem żywności, w tym przede wszystkim higieną i mikrobiologią żywności. Przedmiotem zainteresowania są zatrucia pokarmowe wywołane bakteriami chorobotwórczymi takimi jak:Salmonella, chorobotwórcze Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, enterotoksyny gronkowcowe. Jest członkiem Grupy Roboczej ekspertów rządowych w zakresie kryteriów mikrobiologicznych dla żywności. Współpracuje z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w zakresie mikrobiologicznej oceny ryzyka, jak również z Laboratoriami Referencyjnymi Unii Europejskiej dla Escherichia coli orazListeria monocytogenes. Zajmuje się wpływem działania techniki Wysokich Ciśnień (HPP) na jakość żywności. Jest kierownikiem Pracowni Mikrobiologii Żywności.
Cena obejmuje:
materiały szkoleniowe
przerwy kawowe
lunch
certyfikat ukończenia szkolenia
Cena:
Pozostałe informacje
Kontakt
Agnieszka Piśniak
(22) 46-30-761
a.pisniak@rp.pl
Dział Szkoleń i Konferencji
Dziennik "Rzeczpospolita" - GG Parkiet
Presspublica Sp. z o.o.
ul. Prosta 51
00-838 Warszawa
Faks (22) 62 26 161
KRS 0000134482
NIP 522-010-36-73