Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Ferrero zabrało głos w sprawie "medialnej nagonki" na Nutellę
Po serii medialnych doniesień (informacja w błyskawicznym tempie obiegła dziesiątki najważniejszych portali i gazet) na temat rakotwórczości oleju palmowego i jego znacznej zawartości w popularnym słodkim kremie do smarowania pieczywa, głos w sprawie zabrało Ferrero, które uspokaja klientów.

 

Jak tłumaczą przedstawiciele firmy informacje, które zostały przekazane do mediów, nie są prawdziwe, ponieważ sieć włoskich supermarketów owszem wycofała ze sprzedaży czekoladowe kremy do smarowania, w których składzie znajdował się olej palmowy, jednak były to produkty pod nazwą własną supermarketu, a nie jak doniosły media – Nutella .

Treść wspominanego oświadczenia brzmi następująco:

 

Oświadczenie Ferrero w sprawie informacji dotyczących kremu Nutella pojawiających się

w mediach:

• Nutella jest bezpieczna dla zdrowia.

• Nutella nie zawiera składników kancerogennych.

• Nutella nie została w żadnym kraju usunięta z półek żadnych supermarketów. Włoska sieć COOP wycofała produkty zawierające olej palmowy sprzedawane pod marką własną COOP.

• Surowce i procesy stosowane w produkcji Nutelli są w pełni zgodne z wymaganiami określonymi przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

• W swoim raporcie z maja 2016 roku EFSA nie odniosła się do żadnego konkretnego produktu spożywczego.

Bezpieczeństwo i zdrowie Konsumentów jest największym i najważniejszym priorytetem Ferrero. Pragniemy podkreślić, że produkty Ferrero są bezpieczne do spożycia.

W raporcie z maja 2016 roku EFSA przeanalizowała zawartość zanieczyszczeń w dużej liczbie rożnych produktów spożywczych i olejów. Stwierdziła, że zawartość zanieczyszczeń zależy od rodzaju stosowanego oleju i tłuszczu, jak również od procesów obróbki, jakim surowce te są poddawane.

Dlatego też Ferrero starannie dobiera najwyższej jakości surowce i stosuje specjalne procesy technologiczne, które ograniczają zawartość zanieczyszczeń do minimum w pełni zgodnego z wymaganiami określonymi przez EFSA. Ponadto nasze zespoły do spraw jakości bezustannie monitorują czynniki związane z powyższym, co pozwala nam zagwarantować, że nasze produkty są bezpieczne dla Konsumentów.

 

Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że produkt, o który toczy się taki spór – Nutella, zawiera olej palmowy i to w znacznej ilości, podobnie jak kremy wycofane ze sprzedaży. Produkt firmy Ferrero  w składzie ma (idąc od pozycji występującej w największej ilości): cukier, olej palmowy, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (6,6%), serwatkę w proszku, emulgator: lecytyny (soja), wanilinę. Zarzuty dotyczące czekoladowego kremu dotyczyły obecności w jego składzie niezdrowego oleju palmowego, który uznawany jest za rakotwórczy. W przemyśle spożywczym olej palmowy wykorzystywany jest po podgrzaniu. Wysokie temperatury są stosowane do usuwania naturalnego czerwonego koloru oleju i do zneutralizowania zapachu. Proces ten powoduje zanieczyszczenia związkami, zwanymi glicydylowymi estrami kwasów tłuszczowych. Po strawieniu ich przez organizm człowieka rozkładają się i mogą powodować tworzenie się nowotworów. Olej palmowy jest drugim (zaraz po cukrze) najważniejszym składnikiem Nutelli - jeden 100-gramowy słoik produktu zawiera 11,6 g oleju.

Należy dodać, że wspomniany olej palmowy ma udokumentowane i szkodliwe działanie zdrowotne. I to wiemy nie od dziś. O oleju palmowym mówi się już od wielu lat – główne zarzuty wobec jego stosowania odnoszą się do zawartości znacznej ilości nasyconych tłuszczy oraz tłuszczy trans, które przyczyniają się do rozwoju chorób serca. Potem doszły do tego jeszcze informacje o potencjalnej rakotwórczości oleju. Już w 2014 roku Komisja Europejska wydała Zalecenie nr (2014/661/UE) o monitorowaniu występowania w żywności 2 i 3-monochloropropano-1,2-diolu (2 i 3-MCPD), estrów kwasów tłuszczowych 2 i 3-MCPD oraz estrów glicydowych kwasów tłuszczowych jako składnikach potencjalnie rakotwórczych dla ludzi i wymagających monitorowania przez Państwa Członkowskie.  W maju 2016 EFSA (European Food Safety Authority) wydaje oświadczenie o Zanieczyszczeniu żywności zawierającej olej roślinny i kładzie nacisk na rakotwórcze GE, 3-MCPD oraz 2-MCPD w oleju palmowy.

Należy oczywiście mieć na uwadze, że problem zawartości znacznych ilości oleju palmowego w żywności nie dotyczy tylko produktu jakim jest Nutella. Olej palmowy może być składnikiem między innymi:

  • czekolady i czekoladowych wyrobów – pralinek, cukierków, batonów,
  • słodyczy, które nie zawierają czekolady,
  • lodów,
  • wypieków, pieczywa,
  • chipsów,
  • dań fast food – można na nim smażyć długo i wielokrotnie,
  • majonezu,
  • dań instant – zupek, sosów, kostek rosołowych,
  • kawy rozpuszczalnej 3 w 1,
  • słodkich napojów instant – np. kakao,
  • niektórych margaryn,
  • i wielu, wielu innych produktów…

W produktach spożywczych występuje pod nazwami: olej palmowy, tłuszcz utwardzony, olej roślinny utwardzony, tłuszcz częściowo utwardzony.

Producent wydał oświadczenie, że Nutella jest całkowicie bezpieczna i to nie ona, lecz produkt innej marki został wycofany ze sprzedaży. Bez wątpienia warto zwrócić uwagę na tę istotną informację, zrozumieć  reakcję producenta na nieprawdziwą informację, która pojawiła się w tak wielu istotnych portalach i gazetach, m.in.: 

*http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/11/nutella-maker-ferrero-fights-back-cancer-risk-fears-palm-oil/;

*http://www.independent.co.uk/news/business/news/nutella-does-it-cause-cancer-spread-chocolate-nut-italy-supermarkets-palm-oil-carcinogenic-risk-a7523851.html; *http://www.polskieradio.pl/5/240/Artykul/1714621,Nutella-znika-ze-sklepowych-polek-Europejski-Urzad-Bezpieczenstwa-Zywnosci-ostrzega-moze-powodowac-raka; *http://www.rynekaptek.pl/marketing-i-zarzadzanie/wlochy-nutella-wycofana-z-marketow-zawiera-zbyt-duzo-substancji-rakotworczych,17974.html;

*https://www.wprost.pl/zycie/10038642/Nutella-rakotworcza-UE-ostrzega-a-siec-marketow-wycofuje-produkt-z-polek.html).

Także i my uwierzyliśmy szerzącej się w błyskawicznym tempie informacji dotyczącej wycofania Nutelli, a nie innego kremu czekoladowego.

Jednak  pomimo oświadczenia wydanego przez firmę Ferrero,  warto mieć na uwadze wyniki badań naukowych, które wykazały, że produkty zawierające olej palmowy mogą być uznawane za produkty o raczej niekorzystnym działaniu na organizm. EFSA zapowiedziała, że działanie kancerogenne będzie obiektem dalszych badań.

KOMENTARZE
Newsletter