Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
GOZ i Zero Waste przyciągnął aż 300 młodych widzów
GOZ i Zero Waste przyciągnął aż 300 młodych widzów

3 grudnia br. odbył się webinar EIT Food „GOZ, Zero Waste – czy wiesz, co oznaczają te pojęcia?”. Znakomitą większość widzów stanowili uczniowie oraz nauczyciele ze szkół ponadpodstawowych z całej Polski.

 

 

 

W pierwszej części spotkania uczestnicy wysłuchali wykładu dr. hab. inż. Pawła Bogacza, reprezentującego Katedrę Ekonomiki i Zarządzania w Przemyśle Wydziału Inżynierii Lądowej i Gospodarki Zasobami Akademii Górniczo-Hutniczej im. Stanisława Staszica w Krakowie. Na początku wystąpienia słuchacze zapoznali się z definicją zrównoważonego rozwoju oraz tezą, która zakłada, że społeczeństwo, chcące realizować koncepcję zrównoważonego rozwoju, musi uznać nadrzędność wymogów ekologicznych i socjologicznych, które nie mogą być zakłócane przez wzrost ekonomiczny oraz gospodarczy cywilizacji. Następnie omówiono wybrane zagadnienia spośród 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ (tzw. Agendy 2030), m.in. zmniejszenie śladu środowiskowego poprzez wprowadzenie Gospodarki o Obiegu Zamkniętym, pozwalającej dzięki ograniczeniu odpadów (w tym już na poziomie projektowania produktu), uzyskać do 2030 r. oszczędności na poziomie 600 mld EUR oraz zredukować ślad węglowy o 450 mln ton. Widzowie zapoznali się także z pojęciem GOZ – Gospodarka o Obiegu Zamkniętym (Circular Economy), czyli koncepcji gospodarczej, w której produkty, materiały oraz surowce powinny pozostawać w gospodarce tak długo, jak jest to możliwe, a wytwarzanie odpadów powinno być jak najbardziej zminimalizowane. Idea ta uwzględnia wszystkie etapy cyklu życia produktu, czyli projektowanie, produkcję, konsumpcję, zbieranie odpadów, aż do ich zagospodarowania. Ponadto uczestnikom wyjaśniono znaczenie zasady 3R – REDUCE, REUSE, RECYCLE oraz zaprezentowano dane liczbowe dotyczące skali marnowania żywności, zachęcając do postawy Zero Waste.

W drugiej części spotkania Piotr Sternik, automatyk z Działu Energetycznego Tymbark MWS Sp. z o.o. z Olsztynka odpowiedział na pytanie, czy automatyka wpływa na zrównoważony rozwój? W odniesieniu do konkretnych 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju Piotr uzasadnił znaczący wpływ automatyki na wdrażanie założeń zrównoważnego rozwoju. Tuż przed sesją Q&A uczestnicy wzięli udział w quizie z wiedzy zdobytej na warsztatach. Za poprawne odpowiedzi w quizie oraz najbardziej kreatywne sposoby na niemarnowanie żywności zostali nagrodzeni uczniowie z Jaworzna oraz Bierunia.

Webinar został zorganizowany w ramach działań edukacyjnych, będących częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda. Oprócz wydarzeń odbywających się stacjonarnie lub wirtualnie w Polsce, Anglii, Finlandii i Hiszpanii tworzone są ogólnodostępne materiały edukacyjne. 

W nawiązaniu do tematyki webinaru z 3 grudnia zachęcamy do zapoznania się z filmem na temat zrównoważonego rolnictwa, przygotowanego przez Uniwersytet Cambridge oraz firmę Grupo AN, którzy, podobnie jak firma Maspex, są partnerami w projekcie EIT Food #AnnualFoodAgenda.

 

#AnnualFoodAgenda to projekt komunikacyjny finansowany ze środków EIT Food, czyli Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii ds. Żywności. EIT Food to wiodąca w Europie inicjatywa na rzecz tworzenia innowacji w branży rolno-spożywczej oraz budowania bardziej zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Konsorcjum EIT Food składa się z kluczowych dla branży przedsiębiorstw, start-upów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. EIT Food to jedna z ośmiu Wspólnot Wiedzy i Innowacji, ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.

KOMENTARZE
Newsletter