Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Resweratrol - wcale nie taki cudowny?
26.10.2012

Resweratrol jest jednym z najcenniejszych składników skórek winogron i czerwonego wina. Polifenol ten okrzyknięto kilka lat temu eliksirem młodości i cudownym środkiem zapobiegającym chorobom układu krążenia. Nie trzeba było długo czekać, aby na rynku pojawiły się nutrikosmetyki – czyli suplementy – z resweratrolem. Ale czy rzeczywiście jest taki wspaniały? Zapał nieco studzą naukowcy z Washington University School of Medicine. Okazuje się bowiem, że z pożytków płynących z przyjmowania tego polifenolu nie skorzystają kobiety cieszące się dobrym zdrowiem.


Przeczytaj również:

Recepta na młodość – czerwone wino?

Dotychczas przeprowadzone badania sugerowały, że picie czerwonego wina zmniejsza ryzyko poważnych chorób serca, a nawet raka piersi. Jednak niewiele analiz dotyczyło konkretnie oddziaływania resweratrolu. A te, które zostały wykonane, obejmowały głównie osoby starsze z cukrzycą i nadwagą. Dr Samuel Klein, autor badania, podkreśla więc, że polifenol może przynosić korzyści głównie u osób z zaburzonym metabolizmem, a nie u osób zdrowych.

Suplementy z resweratrolem stały się popularne, ponieważ badania pokazały, że związek ten poprawia funkcjonowanie przemiany materii oraz może zapobiegać chorobom takim jak cukrzyca, choroby serca czy nawet nowotwory. Jednak nasze analizy pokazują, że suplementy te nie wpływają korzystnie na metabolizm w przypadku relatywnie zdrowych kobiet w średnim wieku” – mówi dr Klein.

W analizach wzięło udział 29 kobiet po menopauzie, niechorujących na cukrzycę i w dobrej kondycji zdrowotnej. Uczestniczki podzielono losowo na dwie grupy. Pierwsza z nich przyjmowała suplementy z resweratrolem (75 mg związku dziennie, co stanowiło równowartość resweratrolu zawartego w... ośmiu litrach wina), druga – placebo. Jakie były rezultaty?

Nie zauważyliśmy żadnych efektów działania resweratrolu. W dodatku, pobraliśmy próbki mięśni i tkanki tłuszczowej, aby zbadać, czy efekty takie pojawiły się może na poziomie komórkowym. Niestety, nie udało się zidentyfikować żadnych zmian w szlakach sygnałowych zaangażowanych w metabolizm” – stwierdza specjalista.

Czy to oznacza, że resweratrol jest nieskuteczny? Niekoniecznie. Autor podkreśla, że związek ten może wykazywać korzystne właściwości poprzez synergiczne oddziaływanie z innym składnikiem czerwonego wina. Jakim? Odpowiedź na to pytanie mogą przynieść dopiero kolejne badania.

 

Źródło: www.medicalnewstoday.com

 

Małgorzata Przybyłowicz 

KOMENTARZE
Newsletter