Firma Ölbolaget i GBG mieszcząca się w Szwecji poszukuje osoby do współpracy na umowę o dzieło w zakresie badań fermentacji alkoholowej i dróg metabolicznych drożdży – w celu znalezienia odpowiedniej mieszanki pożywki dla szczepu drożdży saccharomyces cerevisiae używanych w procesie fermentacji cukrowej.
Celem współpracy jest stworzenie odpowiednio silnej mieszkanki pożywki która dala by wysokie parametry odfermentowania cukrów w jak najkrótszym czasie. Należy przeanalizować m.in. wpływ amonu na jakość i szybkość fermentacji tak aby dobrać odpowiednia mieszankę składników używanych i ogólnie dostępnych na rynku jako pożywka dla drożdży m.in: Karbamid, Diammonium phosphate (DAP), ammonium disulphate (DAS) oraz innych składników występujących w tego typu produktach takich jak: springcell, magnesium sulphate, Yeast Hulls (Biotin), Vitamin B Complex (Thiamine B1), Ammonium bisulfite, Glucoamylase and High-Temperature Alpha-amylase (Dextrose monohydrate, 1,4-alpha-D-Glucan Glucanohydrolase), anti-foam. Należy również wziąć pod uwagę PH jak i problematykę utleniania drożdży które mogą wpłynąć na ich jakość oraz problem wytwarzania wysokiej temperatury wpływający na drożdże.
Jesteśmy w posiadaniu materiałów i badan w języku angielskim i polskim. Rozważamy tez konieczność przeprowadzenia analizy spektralnej produktów konkurencji co pozwoliło by nam rozszyfrować składniki ich mieszanek.
Możemy również dostarczyć składniki do badan i testów. Współpraca odbywała by się zdalnie i w języku polskim.
Na rynku istnieją gotowe produkty o nazwie turbo drożdże, które nasza firma ma zamiar produkować na rynek skandynawski.
Przewidywane wynagrodzenie za współprace wynosi od 2000 do 8 000 zł (w zależności od osiągniętego rezultatu).
Zgłoszenia i wszelkie pytania przyjmowane są do 10 marca 2021 r. na adres: martin@olbolaget.se (w języku polskim).
Źródło