Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wąkrota azjatycka jako źródło cennego dla kosmetyki madekasozydu i azjatykozydu
Wąkrota azjatycka jako źródło cennego dla kosmetyki madekasozydu i azjatykozydu
Działanie wąkroty azjatyckiej (Centella Asiatica, Gotu Kola, trawa tygrysia) jest znane od tysięcy lat w naturalnej medycynie indyjskiej- Ajurwedzie. Roślina ta miała bardzo szerokie spektrum zastosowań, m.in. w leczeniu egzemy, bielactwa, łuszczycy, anemii, syfilisu, nadciśnienia. Z biegiem lat udało się wyizolować z rośliny konkretne związki z grupy bioflawonoidów, glikozydów, steroli, kwasów i innych posiadających szereg właściwości działających dobroczynnie na skórę. Szczególne zastosowanie w kosmetyce znalazły saponiny triterpenowe wyizolowane z wąkroty: madekasozyd i azjatykozyd wykazujące właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i pobudzające syntezę kolagenu. Działanie tych związków na skórę zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Kosmetyki zawierające w składzie wymienione glikozydy są idealnym rozwiązaniem dla skóry podrażnionej, uszkodzonej, a także starzejącej się i z cellulitem.

 

Wygląd i występowanie rośliny

Centella Asiatica rośnie zwykle wokół zbiorników wodnych oraz w nasłonecznionych skalistych miejscach. Wystepuje w Indiach, Madagaskarze, Chinach, Indonezji, Sri lance, Afryce, Australii i Ameryce. Na terenie Polski występuje wąkrota pospolita Hydrocotyle vulgaris L., która posiada podobny skład chemiczny oraz właściwości. Roślina należy do rodziny baldaszkowatych
(Umbelliferae). Jako surowiec wykorzystuje się praktycznie całą roślinę- liście, korzenie i czerwone kwiaty oraz strąki z nasionami.

 

Rys.1 Wąkrota azjatycka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Substancje aktywne

Ziele wąkroty zawiera:

  • triterpenowe saponiny (madekasozyd, azjatykozyd)

  • azjatykozydy

  • olejek eteryczny

  • monoterpeny

  • seskwiterpeny

  • garbniki

  • flawonoidy (kwercytyna, kemferol)

  • fitosterole (beta-sitosterol, stigmasterol, kampesterol)

  • związki kumarynowe

  • aminokwasy (lizyna, alanina, fenyloalanina, seryna, kwas glutaminowy, kwas asparaginowy)

  • żywice

  • witaminy A, C, K, E

  • duże ilości magnezu

Madekasozyd

Madekasozyd udało się pozyskać dopiero w 2003 roku z korzenia i liści wąkroty. Posiada silne właściwości przeciwzapalne i łagodzące redukując reakcje skóry na agresywne czynniki zewnętrzne, jak np. detergenty, zanieczyszczenia, kwasy. Jednocześnie pobudza fibroblasty do produkcji włókien kolagenowych i elastynowych umożliwiając szybszą regenerację uszkodzonej skóry. Badania dowiodły, że działa on przeciwstarzeniowo, przeciwzapalnie, łagodząco oraz regenerująco. Może być również stosowany w kosmetykach dla dzieci, chorych na atopowe zapalenie skóry, osób narażonych zawodowo na kontakt z detergentami (np. pracownicy laboratoriów), a także w kuracji przeciw wypadaniu włosów i w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Serię kosmetyków z madekasozydem w swej ofercie posiada firma La Roche- Posay (krem Cicaplast, seria do włosów Kerium oraz seria przeciwzmarszczkowa Redermic).

 

Azjatykozyd

Stężenie azjatykozydu jest największe spośród wszystkich glikozydów wąkroty i stanowi 12,8%. Wykazuje działanie zbliżone do madekasozydu, a dodatkowo antybakteryjne, przeciwobrzękowe, pobudzające ziarninowanie komórek oraz procesy bliznowacenia. Przyspiesza regenerację skóry oraz gojenie ran, oparzeń, zmian skórnych powstałych w wyniku trądziku i opryszczki. Ze względu na swoje właściwości znalazł zastosowanie w kosmetykach przeciwstarzeniowych, przeciwtrądzikowych, zapobiegających powstawaniu rozstępów oraz do skóry suchej i wrażliwej. Przyspiesza bliznowacenie skóry, a także zmianę struktury blizn, dzięki czemu wygładza już powstałe rozstępy i powoduje szybsze ich blednięcie. Substancja ta zwiększa również syntezę glikozaminoglikanów w skórze, w tym kwasu hialuronowego zwiększając nawilżenie i elastyczność skóry.

Rys.2 Wzory strukturalne zwiazków chemicznych występujących w zielu wakroty azjatyckiej

 

Wielokierunkowe działanie na skórę wyciągu z wąkroty azjatyckiej

Wyciąg z Centella Asiatica działa na skórę modyfikując jej strukturę na wielu poziomach. Pobudza fibroblasty w skórze właściwej do produkcji kolagenu i elastyny. Stymuluje także syntezę kwasu hialuronowego przyczyniając się do wzrostu zawartości wody w skórze, a tym samym jej nawilżenia. Działa również antyoksydacyjnie i przyspiesza angiogenezę, czyli rozwój nowych naczyń krwionośnych. Wszystkie te właściwości powodują spłycenie zmarszczek, przyspieszenie gojenia się ran oraz wygładzenie blizn i szybsze ich przejście z fazy zapalnej do fazy zanikowej (jak np. w przypadku rozstępów). Może być również stosowana w kosmetykach antycellulitowych, ponieważ pobudza krążenie, działa przeciwobrzękowo i wzmacnia naczynia krwionośne skóry. Jest odpowiednia także dla cery naczynkowej, w profilaktyce obrzęków i cieni pod oczami. Stymulując mikrokrążenie przyspiesza porost włosów i je wzmacnia. Stosowanie wyciągu z wąkroty u osób z trądzikiem daje pozytywne rezultaty dzięki właściwościom antybakteryjnym i silnie przeciwzapalnym.

 

 

Źródła

Dąbrowski J., Naturalne składniki w suplementach diety, Barwy Zdrowia 2012 Kowalczyk B., Wąkrota azjatycka w lecznictwie i kosmetyce, Panacea, nr 4 (33) 2010 Król D., Wąkrota azjatycka (Centella Asiatica L.)- właściowści lecznicze, Postępy fitoterapii 2/2010

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2019>

pnwtśrczptsbnd
1
2
4
5
6
7
8
9
10
11
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter