Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Pozostałości i odpadki z owoców i warzyw bogate w przeciwutleniacze
13.07.2006
Według Hiszpańskich i Niemieckich naukowców pozostałości owoców i warzyw oferują tanie i praktyczne źródło przeciwutleniaczy, które mogą być użyte do produkcji kremów.


Badania są częścią projektu EC CRAFT, FAIR 98-9517, który ma na celu poszukiwanie praktycznych, ekonomicznych możliwości wykorzystania produktów odpadowych, pochodzących z produkcji soków, przemysłu konserwowego, owoców i warzyw pozostałych ze żniw. Początkowa weryfikacja buraków czerwonych, jabłek, truskawek i gruszek z produkcji soków, pomidorów, karczochów, szparagów z przemysłu konserwowego, cykorii, endywii, ogórków i brokuł pozostałych ze żniw, a także ekstraktów z ziół (m.in. z Nawłoci pospolitej), pokazały, że wszystkie te odpadki zawierają polifenole. Naukowcy zauważyli, że treść owoców zawierających duża ilość wody powinna przejść proces długotrwałego i pochłaniającego duże koszty wysuszania i zaproponowali, że powinno to odbywać się to natychmiast i przy liniach produkcyjnych. Największą wydajność uzyskano z polarnymi rozpuszczalnikami, takimi jak woda i metanol, z wysoką zawartością fenoli w nawłoci pospolitej, burakach czerwonych, szapragach, karczochach i jabłkach. Dalsze badania pokazały, że ekstrakty zarówno nawłoci jak i karczochów mają właściwości czyszczące, jednak ekstrakt z jabłek te właściwości ma silniejsze, a dodatkowo wykazał dużą wydajność w testach na anty-oksydanty. Ocena możliwości zastosowania ekstraktów w produkcji kremów, polega na sprawdzaniu zapachów, koloru, jednorodności produktu kosmetycznego, po dodaniu danego ekstraktu z owoców lub warzyw. Przeprowadzane są także testy, aby sprawdzić stabilności i efekt przeciwutleniacza w formulacjach zawierających zarówno wodę jak i olejki, zwłaszcza w tych kosmetykach, które zawierają niestabilny olejek z pierwiosnka wieczornego. Ekstrakt z nawłoci okazał się składnikiem łatwo mieszającym się z innymi składnikami, natomiast ekstrakt jabłek oraz karczochów był ciężki do homogenizacji. Kremy z ekstraktami pozostawiane były na 5-6 miesięcy, a następnie sprawdzano działanie przeciwutleniaczy. Jabłka i karczochy okazały się w tej kategorii najlepsze zwłaszcza w formułach zawierających olejki emulgowane w wodzie. Badanie prowadzone jest przez naukowców z Uniwersytetu w Barcelonie.

Źródło: www.cosmeticsdesign-europe.com

KOMENTARZE
news

<Grudzień 2019>

pnwtśrczptsbnd
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter