Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Oliwa z oliwek i jej pochodne w kosmetyce
Klienci poszukują kosmetyków, które będą łączyć w sobie natychmiastową skuteczność działania i wyjątkowe cechy aplikacyjne oraz najlepiej – zawierać w składzie surowce pozyskiwane z naturalnych źródeł. W obliczu tych wielowymiarowych wymagań, znana od czasów starożytności oliwa z oliwek (o szerokim działaniu prozdrowotnym, naturalnym pochodzeniu, efektywnej technologii produkcji i pozytywnych skojarzeniach) wraca do łask.

 

 

Proces otrzymywania oliwy

Oliwa powstaje z owoców Olea europaea  – oliwki europejskiej, wiecznie zielonego, niezbyt wysokiego drzewa, którego naturalnym środowiskiem są śródziemnomorskie kraje Azji Zachodniej, Europa Południowa oraz Półwysep Arabski. Roślina ta odegrała znaczącą rolę w kulturze europejskiej – była wzmiankowana w Biblii, obrazach świętych, herbach, godłach, gałązka oliwna trzymana przez gołębicę symbolizuje pokój, upleciony z gałązek wieniec – zwycięstwo.

Proces technologiczny otrzymywania oliwy składa się z mechanicznych czynności takich jak: zgniatanie, wymywanie i odwirowywanie, a następnie filtracja. Proces powinien przebiegać w niskich temperaturach ponieważ optymalna temperatura dla zawartych w oliwie składników aktywnych to 28oC. Biorąc pod uwagę charakterystykę procesu produkcji wyróżnić można m.in.: oliwę z pierwszego tłoczenia, surową oliwę z wytłoków oliwek, bądź rafinowaną oliwę z oliwek. Do produkcji  1 litra oleju zużywa się 4 do 5 kg oliwek.

Skład i właściwości

Skład oliwy z pierwszego tłoczenia to w 99% lipidy. W składzie chemicznym możemy wyróżnić wysoką zawartość kwasu oleinowego (kwas jednonienasycony) oraz kwasów palmitynowego, stearynowego i linolowego (kwasy wielonienasycone). Oliwa z pierwszego tłoczenia zawiera również polifenole, tokoferol oraz skwalen. Ten cenny skład przekłada się na właściwości prozdrowotne – oliwa z oliwek to środek o potencjale zapobiegania chorobom krążenia, zmniejsza stężenie frakcji LDL cholesterolu, podnosi poziom cholesterolu HDL i przeciwutleniaczy. Skład lipidów zbliżony do składu ludzkiego sebum sprawia, że oliwa z oliwek jest cennym surowcem dla kremów i balsamów do cery suchej, wymagającej regeneracji. Zawarte w oliwie z oliwek związki fenolowe i witamina E zmiatają wolne rodniki – jedną z przyczyn starzenia się skóry. Skwalan zapewnia regenerację płaszcza hydrolipidowego skóry, delikatnie natłuszcza, zmiękcza, zapobiega nadmiernej utracie wody z naskórka.

Surowiec dla przemysłu kosmetycznego

Oliwa z oliwek jest surowcem stosowanym do produkcji środków powierzchniowo czynnych i emulgatorów, wykorzystywanych w recepturach kosmetyków o działaniu łagodzącym i nawilżającym, a przy tym dostarczających użytkownikom przyjemnych wrażeń aplikacyjnych. Niejonowy emulgator Ceteareth-6 Olivate otrzymywany na drodze estryfikacji z udziałem pre-oksyetylenowanego alkoholu cetearylowego zapewnia odczucie lekkości, dobre wchłanianie i rozprowadzanie kremu. Frakcja lipidów z oliwy z oliwek działa jak emolient – delikatnie natłuszcza skórę i tworzy na niej ochronną otoczkę. Biomimetyczny emulgator, kryjący się w składzie INCI pod nazwą Cetearyl Olivate/Sorbitan Olivate tworzy układy ciekłokrystaliczne o strukturze zbliżonej do warstwy lipidowej Stratum corneum. Emulsje ciekłokrystaliczne charakteryzują się efektem długotrwałego, optymalnego nawilżenia skóry. W produktach do mycia skóry znaleźć można np. Olive Oil PEG-7 Esters – środek powierzchniowo czynny, który redukuje podrażnienia skóry, delikatnie natłuszcza, a jednocześnie zapewnia "bogatą" pianę.

Podczas gdy obecna pora roku męczy nas niskimi temperaturami i krótkim dniem, sama myśl o zielonkawych oliwkach wygrzewających się w południowym słońcu otula (nie tylko skórę) przyjemnym delikatnym dotykiem lata…

Źródła

BIBLIOGRAFIA

  1. http://www.czytelniamedyczna.pl/2424,wlasciwosci-zdrowotne-oliwy-z-oliwek.html
  2. http://biotechnologia.pl/kosmetologia/artykuly/olivem-r800-i-olivem-r1000-naturalne-emulgatory-pochodne-oliwy-z-oliwek,12027
  3. http://biotechnologia.pl/kosmetologia/olivem-system,7803
  4. Materiały firmy Kalichem Italia
  5. J. Marwicka, M. Makuch, K. Niemyska: Właściwości oraz kosmetyczne zastosowanie oliwy z oliwek jako produktu bogatego w substancje biologicznie czynne, Kosmetologia Estetyczna 5/2015
KOMENTARZE
news

<Marzec 2020>

pnwtśrczptsbnd
24
25
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter