Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Oleje bogate w składniki aktywne i biotechnologicznie pozyskany aromat różany – odkrycia polskich naukowców
Naukowcy z Katedry Biotechnologii Środków Leczniczych i Kosmetyków Wydziału Chemicznego Politechniki Warszawskiej opracowali receptury i unikalne technologie tworzenia olei bogatych w substancje aktywne, takie jak astaksantyna i β-karoten. Co ciekawe, polscy naukowcy opracowali i opatentowali sposób wytwarzania naturalnego aromatu różanego do aromatyzowania produktów kosmetycznych i spożywczych poprzez wytworzenie naturalnego 2-fenyloetanolu wyprodukowanego przez szczep drożdżowy na drodze biokonwersji L-fenyloalaniny. Wszystkie surowce opracowane przez naukowców PW są wolne od GMO, nie zawierają konserwantów i są wegańskie.

 

Olej bogaty w astaksantynę oraz β-karoten

Olej bogaty w astaksantynę znajduje zastosowanie w kosmetykach jako składnik nawilżający, natłuszczający, ochronny i odżywczy. Ponadto dowiedziono, że astaksantyna posiada właściwości przeciwnowotworowe oraz chroni skórę przed wolnymi rodnikami i przed promieniowaniem UV. Olej bogaty w β-karoten posiada bardzo podobne zastosowanie do oleju bogatego w astaksantynę.

Zarówno astaksantyna, jak i β-karoten są produkowane przez drożdże i są to naturalne składniki będące dodatkiem do oleju. Do fermentacji stosuje się olej z pierwszego tłoczenia rafinowany, ponieważ taki olej może być dłużej przechowywany w temperaturze pokojowej, nie jest mętny, nie ma intensywnej barwy ani zapachu.

 

Olej różany vs. aromat różany

Olejek różany otrzymywany jest przez destylację płatków róż. Jest to mieszanina alkoholi i zawiera maksymalnie 60% aromatu różanego, czyli składnika o nazwie chemicznej 2-fenyloetanol. Naukowcy z PW wdrożyli metodę otrzymywania czystego 2-fenyloetanolu, wyprodukowanego przez drożdże i niewzbogaconego innymi składnikami zapachowymi.

Produkcja 2-fenyloetanolu metodą biotechnologiczną z wykorzystaniem drożdży jest metodą zamienną do syntezy chemicznej i do czasochłonnego procesu ekstrakcji z płatków kwiatów róż. Uzyskany w ten sposób aromat jest taki jak aromat naturalny uzyskany z materii roślinnej.

 

Metody otrzymywania 2-fenyloetanolu jako biotechnologicznego zamiennika aromatu różanego

Naukowcy opracowali dwie metody otrzymywania 2-fenyloetanolu:

1. Sprzężona produkcja fermentowanego oleju zawierającego 2% 2-fenyloetanolu („biofermentu”) oraz czystego 2-fenyloetanolu („aromatu różanego”)

2. Produkcja tylko czystego 2-fenyloetanolu

Obie te metody zostały opatentowane. Odkrycie naukowców może nieść szerokie i ciekawe zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ponieważ cena otrzymanego 2-fenyloetanolu jest konkurencyjna do otrzymanego aromatu różanego naturalnego.

– Nasze substraty są innowacyjne i nie mają na rynku swoich odpowiedników. Nasze produkty są wegańskie i tworzymy je bez użycia konserwantów oraz substancji modyfikowanych genetycznie. Przy ich tworzeniu brali udział naukowcy z Politechniki Warszawskiej. Uważamy, że idea, jaka przyświecała nam przy tworzeniu substratów, jest spójna z tą, która cechuje wiele firm kosmetycznych w Polsce – mówi Dominika Czyż w imieniu firmy BTM Innovations, która w ramach dofinansowania unijnego współpracuje ze start-upem tworzącym surowce do produkcji naturalnych kosmetyków.

KOMENTARZE
news

<Listopad 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
Newsletter