Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowość - seria EUSOLEX T
10.06.2005

Rosnące zainteresowanie producentów kosmetyków filtrami promieniochronnymi opartymi na dwutlenku tytanu doprowadziło do wprowadzenia na rynek przez firmę Merck najnowszych wersji naszego podstawowego produktu w tej kategorii – EUSOLEXU T-2000. Nowości dopracowane zostały szczególnie pod kątem ułatwienia produkcji emulsji oraz oszczędności czasu. Poniżej pragnę zaprezentować Państwu nowe filtry UV firmy MERCK oparte na mikronizowanym TiO2. Są to: EUSOLEX T-S, EUSOLEX T-ECO, EUSOLEX T-AVO oraz EUSOLEX T-OLEO. Razem z obecnymi już na rynku filtrmi EUSOLEX T-2000 i EUSOLEX T-AQUA tworzą one serię produktów EUSOLEX T. EUSOLEX T-S (nr kat. 105334) jest silnym filtrem UVA/UVB opartym na dwutlenku tytanu w modyfikacji rutyl (rutile). Nowością w jego składzie jest niewielki dodatek kwasu stearynowego. Takie pokrycie cząsteczek TiO2 umożliwia bezproblemowe wprowadzanie go do fazy olejowej oraz silikonów i uzyskanie bardzo dobrej, równomiernej dyspersji. EUSOLEX T-ECO (nr kat. 105333) to również TiO2 w modyfikacji rutyl. Przeznaczony jest zarówno do fazy wodnej jak i olejowej. Jego cechą charakterystyczną jest specjalnie zmodyfikowana powierzchnia cząsteczek dwutlenku tytanu, co przyczynia się do całkowitego wyeliminowania pylenia w trakcie produkcji kosmetyków. Charakteryzuje się też znacznie większą gęstością nasypową niż Eusolex T-2000. EUSOLEX T-AQUA (nr kat. 105401) jest 37%, tiksotropową wodną dyspersją TiO2. Produkt odznacza się wyjątkową stabilnością i odpornością na rozwarstwianie. Zostawiony na dłużej zestala się i wymaga zamieszania przed użyciem (powrót do postaci płynnej). EUSOLEX T- AVO (nr kat. 105335) najnowszy filtr na bazie TiO2 przeznaczony specjalnie do połączeń z Avobenzonem (Eusolex 9020). Znacznie poprawia stabilność Avobenzonu w recepturze i pozwala osiągnąć produkty o wyjątkowym zakresie ochrony UVB i UVA. EUSOLEX T-OLEO (nr kat. 105336) jest 37%, olejową dyspersją TiO2 w olejach kosmetycznych (Butylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Polyglyceryl-2 Dipolyhydroxystearate) charakteryzującą się doskonałą stabilnością. Specjalna formulacja i dobór składników fazy olejowej powodują jego szczególną przydatność do tworzenia kosmetyków ochronnych w postaci spray’u. Wszystkie opisane powyżej filtry chrakteryzują się bardzo małą wielkością cząsteczki (tzw. nanocząsteczki, około 10 nm). W efekcie otrzymujemy surowce kosmetyczne wykazujące nieznaczny efekt bielenia, posiadające możliwość pokrycia bardzo dużej powierzchni skóry (70-120 m2/g) oraz o szerokim spektrum ochrony przed promieniowaniem (całe pasma UVA i UVB). Coraz ważniejszym (i modnym) tematem w kosmetyce staje się ochrona przed promieniowaniem UVA. Dlatego producenci coraz częściej sięgają po narzędzie sprawdzające stopień ochrony przed UVA, jakim jest zgodność ze Standardem Australijskim. Dzięki szerokiemu spektrum ochrony filtry promieniochronne EUSOLEX T-2000, EUSOLEX T-S, EUSOLEX T-ECO, EUSOLEX T-AVO spełniają wymogi Standardu Australijskiego już w ilości około 3,5% (EUSOLEX T-OLEO w ilości około 8-9%). Seria EUSOLEX T przeznaczona jest do stosowania we wszystkiego rodzaju kosmetykach (przeciwsłoneczne, do codziennej pielęgnacji, do kosmetyków kolorowych). Szczególnie polecane jest stosowanie TiO2 w produktach dla dzieci i niemowląt oraz dla osób o wrażliwej skórze . Należy jeszcze dodać, że filtry z serii Eusolex T charakteryzują się doskonałą fotostabilnością oraz wysokim stopniem ochrony (możliwość uzyskania bardzo wysokich faktorów ochronnych zarówno w zakresie UVB jak i UVA). Wszystkie te cechy dwutlenku tytanu potwierdziła Europejska Komisja Naukowa Produktów Kosmetycznych (SCCNFP) stwierdzając w opublikowanej przez siebie opinii, że TiO2 jest bezpieczny w produktach kosmetycznych w stężeniu do 25% . Poniżej prezentujemy przykładową recepturę z nowym Eusolex’em T-AVO:

BEZPIECZNE OPALANIE BEZ SŁOŃCA
Stosowanie filtrów UV to jak wiadomo ochrona naszej skóry przed oparzeniami i mogącymi wystąpić w przyszłości zmianami skórnymi (nowotwory). Czy w związku z tym trzeba rezygnować z posiadania ładnej, zdrowej opalenizny? Na szczęście pozostaje nam jeszcze możliwość „opalania bez słońca”, jakim jest stosowanie różnego rodzaju samoopalaczy. Są to kosmetyki oparte na substancji czynnej jaką jest DIHYDROKSYACETON (DHA). Ten bardzo znany związek (w naturze występuje w komórkach roślin wyższych i zwierząt jako fosforan) jest stosowany z dużym powodzeniem w kosmetyce już od ponad 30 lat. O jego popularności decyduje kilka faktów. Najważniejszym z nich jest chyba bezpieczeństwo stosowania. DHA charakteryzuje się bardzo niską toksycznością ostrą (potwierdzone licznymi badaniami). Bardzo szybka reakcja zachodząca na powierzchni skóry zapobiega z kolei przenikaniu DHA do warstw głębszych niż naskórek. Także niskie pH gotowych samoopalaczy (około 3-4) nie sprawia problemów, gdyż po aplikacji bufor skóry bardzo szybko stabilizuje pH na poziomie 5,5 (optymalnym dla reakcji barwnej). Poniżej pragnę przedstawić Państwu kilka porad dotyczących formulacji z DHA. Stosowanie się do nich może zaoszczędzić wielu niepotrzebnych problemów, zwiększyć stabilność DHA i w efekcie pozwolić na otrzymanie doskonałego, barwiącego skórę na przyjemny brązowy kolor kosmetyku. W Polsce najczęściej stosuje się DHA o stężeniu 4,5-5%, dodając go do fazy wodnej w temperaturze poniżej 40C. ( załączyć recepturę 1) Istotnym parametrem produktu kosmetycznego jest stabilność, która w przypadku samoopalaczy stabilizuje się na poziomie pH 3-4 po kilku tygodniach (może osiągać wartości nawet poniżej 3 po około roku). Dlatego też nie ma większego znaczenia pH otrzymane w czasie produkcji kosmetyków. Nie zaleca się buforowania wyrobu gotowego do pH np. 5.5, jako że przyspiesza to rozpad substancji czynnej. KAŻDA ZMIANA BARWY KOSMETYKU JEST WSKAŹNIKIEM ZNACZEJ DEGRADACJI DHA. Aby do tego nie dopuścić, należy unikać w recepturze wszelkich amin i innych związków zawierających azot, jak również -hydroksy kwasów (AHA), fosforanów (np. Potassium Cetyl Phoshate) czy wreszcie tlenków metali (tytanu, cynku, żelaza). Należy zwrócić uwagę na używane zagęstniki;. polecane są pochodne celulozy, guma xantanowa, Polyquternium-10. Nie należy stosować takich popularnych związków poliakrylowych jak Pemulen czy Carbopol. Znaczy wzrost popularności samoopalczy spowodował szybki rozwój i unowocześnianie receptur. Coraz częściej stosowany jest dodatek „pustych” liposomów, które polepszając penetrację DHA prowadzą do zwiększenia intensywności osiąganej barwy skóry. W recepturach można stosować organiczne filtry UV (np. Eusolex 2292, Eusolex 6300 czy Eusolex OCR) oraz np. subtancje odstraszające komary (np. Insect Repellent 3535). W niektórych przypadkach zachodząca na powierzchni skóry reakcja barwna powoduje też powstanie nieprzyjemnego zapachu. Pomocne może być wtedy użycie substancji maskujących przykry zapach, takich jak cyklodekstryny. Od kilku lat coraz modniejsze stają się samoopalacze w postaci spray’u. Firma Merck, światowy lider w produkcji DHA, opracowała odpowiednie receptury (załącznik receptura 2) Włączenie do specyfikacji DHA parametru jakim jest stabilność w roztworach wodno – alkoholowych potwierdza przydatność naszego surowca w licznych układach emulsji i spray’u Obecnie mają Państwo pewność, że produkt w postaci spray’u będzie również charakteryzował się dobrą stabilnością DHA. Należy jednak dodać, że istnieje bezpośrednia zależność między stężeniem DHA a jego stabilnością w roztworze (im większe stężenie DHA tym gorsza jego stabilność). Bardziej szczegółowe informacje dotyczące produktów firmy MERCK, receptury, próbki surowców i potrzebną dokumentację mogą Państwo otrzymać od naszych przedstawicieli regionalnych.
Region Północny – Sebastian Mordel tel. Kom. 660787007, e-mail: sebastian.mordel@merck.pl Region Południowy – Ewa Dziki tel. Kom 660787008, e-mail: ewa.dziki@merck.pl Region Centralny/Wschodni – Joanna Mieczkowska tel. Kom. 604 503 565, e-mail: joanna.mieczkowska@merck.pl Region Zachodni – Maciej Egiert tel. Kom. 600906402, e-mail: maciej.egiert@merck.pl

Przygotował: Piotr Wasilewski, Merck Sp. z o.o.



Piotr Wasilewski, Merck Sp. z o.o.
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2018>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
7
8
9
10
16
17
19
21
MEDmeetsTECH #6
2018-09-21 do 2018-09-21
22
23
24
Międzynarodowy Kongres Biogospodarki
2018-09-24 do 2018-09-24
25
IT w Służbie Zdrowia GigaCon
2018-09-25 do 2018-09-25
28
29
30
Newsletter