Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Olej z róży pomarszczonej może być wykorzystywany w profilaktyce nowotworowej
Olej z róży pomarszczonej może być wykorzystywany w profilaktyce nowotworowej

Naukowcy z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu postanowili przyjrzeć się właściwościom zdrowotnym róży pomarszczonej (Rosa rugosa), będącej popularnym krzewem ozdobnym. Ich badania nad olejem z tej rośliny dowiodły, że jest to surowiec o dużym potencjale, który można wykorzystać nawet w profilaktyce chorób nowotworowych.

 

 

Jak podkreśla dr Magdalena Grajzer z Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego UMW, róża pomarszczona do tej pory była bardzo słabo przebadana pod kątem jej właściwości prozdrowotnych. – Dotychczas skupiano się tylko na składach jej kwasów tłuszczowych, nie przyjrzano się jednak pozostałym bioaktywnym składnikom tej rośliny – wskazuje dr Grajzer. 

Wrocławscy naukowcy przebadali skład oleju z róży pomarszczonej i porównali go do oleju wytłaczanego na zimno z nasion dzikiej róży (R. canina). – Stwierdziliśmy, że olej z nasion R. rugosa, ekstrahowany nadkrytycznym dwutlenkiem węgla, ma niezwykłą kombinację związków bioaktywnych, które mają stosunkowo silny efekt ochronny przed stresem oksydacyjnym, a także mogą hamować naciekanie i tworzenie przerzutów nowotworowych. Wykazaliśmy również, że emulsje z nasion R. rugosa mogą przyspieszyć regenerację ran w 4-5. dniu gojenia się – relacjonuje dr Grajzer. Naukowiec wyjaśnia, że potencjał bioaktywny oleju z nasion R. rugosa przewyższał ten wykazany dla dostępnego na rynku tłoczonego na zimno oleju z nasion R. canina. – Te obiecujące wyniki dają podstawy do skoncentrowania się w przyszłych badaniach na jego miejscowym zastosowaniu w leczeniu ran i doustnym stosowaniu w prewencji nowotworów – ocenia dr Grajzer.

Badania wrocławskich naukowców zostały opublikowane w periodyku „Food Chemistry” – prestiżowym czasopiśmie zajmującym się chemią żywności. Badania były finansowane z projektu „Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu jako Regionalny Ośrodek Doskonałości w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu” w ramach Działania Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego (obecnie Ministerstwo Edukacji i Nauki) pn. „Regionalna Inicjatywa Działania”. Na realizację tego projektu resort przyznał kwotę niemal 12 mln zł.

Autor: Piotr Doczekalski (PAP) 

KOMENTARZE
news

<Maj 2021>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter