Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Odżywianie w ciąży – porady dietetyczki podczas webinaru EIT Food
Odżywianie w ciąży – porady dietetyczki podczas webinaru EIT Food

Jesteś w ciąży? Suplementuj kwas foliowy – to chyba jedna z najbardziej popularnych porad, którą otrzymują kobiety w ciąży. Dzięki spotkaniu z dietetyczką Agnieszką Piskałą-Topczewską widzowie mogli dowiedzieć się nie tylko o roli kwasu foliowego, ale także poznać całą gamę zaleceń związanych z dietą i suplementacją w ciąży. 

 

 

 

Na początku padły ogólne wskazówki, takie jak uwzględnianie w jadłospisie wszystkich grup produktów spożywczych, zalecenia, aby jeść regularnie małe porcje oraz aby nie jeść za dwoje, tylko dla dwojga. Dietetyczka przypomniała także, by kaloryczność posiłków zwiększyć dopiero w trzecim trymestrze i pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów. Następnie omówiono witaminy i składniki odżywcze, na które warto zwrócić szczególną uwagę, gdy kobieta planuje ciążę lub spodziewa się dziecka, a także wytłumaczono, co zalicza się do tzw. „big five”, czyli „wielkiej piątki” składników kluczowych dla rozwoju dziecka. 

Podczas webinaru wyjaśniono założenia spersonalizowanego odżywiania (ang. targeted nutrition), czyli doboru indywidualnej diety, która pomoże człowiekowi zachować zdrowie i uchronić się przed rozwojem możliwych chorób na podstawie analizy cech osobniczych danego człowieka. Dla osób, które lubią wyzwania i zagadki, polecamy zagranie w darmową grę edukacyjną, w której do przejścia jest pięć misji pomagających zrozumieć założenia spersonalizowanego odżywiania. Webinar był częścią projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który w Polsce jest realizowany przez firmę Maspex, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk z Olsztyna oraz Bank Żywności z Olsztyna. 

#AnnualFoodAgenda to projekt komunikacyjny, finansowany ze środków EIT Food, czyli Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii ds. Żywności. EIT Food to wiodąca w Europie inicjatywa na rzecz tworzenia innowacji w branży rolno-spożywczej oraz budowania bardziej zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Konsorcjum EIT Food składa się z kluczowych dla branży przedsiębiorstw, start-upów, ośrodków badawczych i uniwersytetów z całej Europy. EIT Food to jedna z ośmiu Wspólnot Wiedzy i Innowacji, ustanowionych przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii (EIT), niezależny organ UE powołany w 2008 r. w celu stymulowania innowacji i przedsiębiorczości w całej Europie.

KOMENTARZE
news

<Maj 2022>

pnwtśrczptsbnd
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter