Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Tajemnice choroby Alzheimera
Na całym świecie wzrasta liczba chorych na chorobę Alzheimera. Ta neurodegeneracyjna choroba atakuje osoby w podeszłym wieku. Przez pewien okres rozwija się bezobjawowo. Tajemnice kryjące się za chorobą Alzheimera oraz jak się przed nią bronić podczas Tygodnia Mózgu trwającego na Uniwersytecie Medycznym w Łodzi przedstawiła prof. dr hab. Iwona Kłoszewska.

Choroba Alzheimera zaliczana jest do klasy schorzeń neurodegeneracyjnych. Na świecie cierpi na nią 15 – 21 mln osób, w Polsce zaś około 350 tysięcy. Częstość występowania tej choroby wzrasta  z wiekiem.

Wykres 1: Częstość występowania choroby Alzheimera w zależności od wieku

Źródło: Opracowanie własne na podstawie: http://www.chorobaalzheimera.pl/index.php5?strona=opischoroby

 

Znaczne prawdopodobieństwo pojawienia się zmian demencyjnych występuje u pacjentów powyżej 80. roku życia (do 20%). Istnieje również nieznaczna możliwość zachorowania na chorobę Alzheimera wcześniej (ok. 6%). Ponadto, w literaturze opisano przypadki tego schorzenia pojawiającego się w postaci rodzinnej u pacjentów w wieku 30 lat.

Choroba Alzheimera określana jest jako schorzenie, w którego patogenezie uczestniczy nieprawidłowe fałdowanie łańcucha białkowego. W jego wyniku dochodzi do akumulacji w pierwszych fazach rozwoju choroby beta amyloidu, a następnie również ufosforylowanego białka tau.  Doprowadza to w konsekwencji do niszczenia neuronów oraz synaps kory mózgowej oraz pewnych rejonów podkorowych. Skutkuje to pojawieniem się zmian degeneracyjnych, przede wszystkim w płatach skroniowych i ciemieniowych mózgu, jak również części płatów czołowych.

- Mózg  u pacjentów chorujących na chorobę Alzheimera jest zdecydowanie mniejszy (zanikowy), obserwujemy poszerzenie rowków oraz zwężenie zakrętów – tłumaczy prof. dr hab. Iwona Kłoszewska z Kliniki Psychiatrii Wieku Podeszłego i Zaburzeń Psychotycznych 
Katedry Psychiatrii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi.  – W obrazie mikroskopowym widzimy charakterystyczne dla tej choroby dwa rodzaje zmian. Odkłada się białko beta amyloidu, mówimy wtedy o płytkach starczych. Gromadzenie tej substancji wywołuje niszczenie synaps. Dochodzi również do zmian wewnątrzkomórkowych – zwyrodnienia neurofibrylarnego.

Wśród głównych objawów charakterystycznych w przebiegu choroby Alzheimera możemy wyróżnić przede wszystkim pojawienie się otępienia oraz zaburzenia poznawcze. W pierwszych etapach rozwoju schorzenia są one niezauważalne, dość często tłumaczone jako zmiany spowodowane podeszłym wiekiem pacjenta. Jednakże, w miarę rozwoju stanu chorobowego, ulegają one pogłębieniu, co umożliwia poprawną diagnostykę. Coraz częściej pojawiają się zaburzenia pamięci oraz krytycyzmu, a także brak orientacji przestrzennej. W końcowym stadium rozwoju choroby pacjent gubi się w znajomych mu miejscach.

- Klinicznym objawem zmian patologicznych w obrębie mózgu, w wyniku niszczenia połączeń pomiędzy neuronami,  jest otępienie – podsumowuje prof. dr hab. Iwona Kłoszewska. -  Stanowi ono stan chorobowy rozpoczynający się od pojedynczych objawów, w pierwszym etapie nie budzących obaw. Jednakże w wyniku ich pogłębienia dochodzi do zaburzenia funkcji poznawczych: pamięć, myślenie, koncentracja, rozumienie, zdolność uczenia się.

Czy istnieją metody umożliwiające zmniejszenie ryzyka zachorowania na chorobę Alzheimera? Oczywiście że tak! Pierwszym czynnikiem warunkującym spowolnienie rozwoju zmian degeneracyjnych  mózgu jest pozostawanie w aktywności intelektualnej i ćwiczenie komórek mózgowych.

- U osób aktywnych zawodowo, wykonujących pracę, w której niezbędne jest ciągłe dokształcanie czy pozostających w  aktywności fizycznej, występuje zmniejszone prawdopodobieństwo rozwoju choroby Alzheimera – podkreśla prof. dr hab. Iwona Kłoszewska. -  Co więcej, możliwe jest cofnięcie pierwszych objawów choroby.

Kolejnym czynnikiem ochronnym jest utrzymywanie relacji społecznych i zdrowy tryb życia. Niedożywienie oraz otyłość zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju otępienia. Ważna jest dieta bogata w warzywa zielone, ryby, owoce. Warto  pić kawę czy czerwone wino  ze względu na zawartość resveratrolu. 

 

Źródła
  1. http://www.chorobaalzheimera.pl/index.php5?strona=opischoroby
  2. Kukull WA, WC McCormick et al. Solvent exposure as a risk factor for Alzheimer's disease: a case-control study. „Am J Epidemiol”. 141 (11).
  3. Santibáñez M, Bolumar F, García AM. Occupational risk factors in Alzheimer's disease: a review assessing the quality of published epidemiological studies. „Occupational and Environmental Medicine”. 64 (11), s. 723–732, 2007

   4. Wenk GL. Neuropathologic changes in Alzheimer's disease. „J Clin Psychiatry”. 64 Suppl 9, s. 7–         10, 2003.

   5.http://www.alzheimers.org.uk/site/scripts/documents_info.php?documentID=100

KOMENTARZE
Newsletter