Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Certyfikacja GLOBALG.A.P.

Wytyczne dobrej praktyki produkcyjnej

Wytyczne dobrej praktyki produkcyjnejBezpieczeństwo żywności, praca, środowisko, dobrostan zwierząt – duże sieci handlowe często wymagają od swoich dostawców produktów rolnych przedstawienia certyfikatu GLOBALG.A.P. to międzynarodowy standard jakości dla produktów rolnych, ogrodniczych i akwakultur. Zakres zastosowania GLOBALG.A.P. jest ograniczony do produkcji pierwotnej i przygotowaniu produktów do sprzedaży. W momencie opuszczenia i przeznaczenia produktu do dalszego przetwórstwa gospodarstwa, produkt musi być nadzorowany przez inny program certyfikacji.

Korzyści z certyfikacji

Poprzez certyfikację GLOBALG.A.P. w TÜV Rheinland, można:

  • Poprawić bezpieczeństwo żywności i jej identyfikowalność
  • Ułatwić nawiązywanie nowych kontaktów handlowych
  • Zidentyfikować słabe punkty w procesach biznesowych
  • Zwiększyć wydajność produkcji
  • Czerpać zyski z autoryzacji dostawy produktów z systemu GLOBALG.A.P.
  • Jako przedsiębiorstwa produkujące żywność, zbudować system zarządzania jakością, wymagany przez prawo dla operacji rolniczych zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 w zakresie identyfikowalności

Nasze usługi w skrócie

Certyfikujemy przedsiębiorstwa zgodnie z tymi standardami:

  • Certyfikacja producentów indywidualnych i grup producenckich
  • Certyfikacja produkcji świeżych owoców i warzyw (łącznie z ziemniakami i grzybami)
  • Certyfikacja upraw przeznaczonych do dalszego przetwórstwa
  • Certyfikacja produkcji roślinnego materiału rozmnożeniowego
  • Certyfikacja upraw kwiatów i roślin ozdobnych

Sześć etapów do większego bezpieczeństwa żywności i higieny

Certyfikacja składa się z 6 etapów

1. Audyt wstępny (opcjonalnie)
Nasi audytorzy przeprowadzają audyt wstępny, w celu określenia które wymagania standardu zostały już wdrożone w przedsiębiorstwie.

2. Sprawdzenie dokumentacji
Zespół audytowy określa w jakim zakresie dokumentacja system bezpieczeństwa żywności spełnia wymagania certyfikacji GLOBAL G.A.P.

3. Audyt 
Przedsiębiorstwo demonstruje, w jaki sposób system zarządzania bezpieczeństwa żywności jest stosowany w praktyce. Nasi audytorzy sprawdzają, czy jest on efektywny.

4. Wydanie certyfikatu
Jeśli przedsiębiorstwo spełnia wszystkie kryteria, przyznawany jest certyfikat, potwierdzający zgodność systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności.

5. Audyty nadzorujące
Nasze coroczne audyty nadzorujące pomagają w ciągłej optymalizacji procesów.

6. Odnowienie certyfikacji
Audit powtarzany jest co roku, w celu odnowienia certyfikacji. Zapewnia to ciągłe doskonalenie procesów, a także stanowi poświadczenie klientom i partnerom zaangażowania w długoterminową powtarzalność jakości.

Cele standardu GLOBALGAP

GLOBALG.A.P., wcześniej EurepGAP, miał swój początek w 1997 jako inicjatywa członków Euro-Retailer Produce Working Group, w skrócie Eurep. Celem było rozwinięcie standardów rolnych i procedur międzynarodowej certyfikacji Dobrych Praktyk Rolniczych – w skrócie GAP – oraz podniesienie zaufania konsumenta do bezpiecznej żywności. Jednocześnie standardy miały ułatwić handel globalny. Obecnie, wymagania bezpieczeństwa żywności, bezpieczeństwa pracy, ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt są włączone do wytycznych GLOBALG.A.P. w równym stopniu co rolnictwo zintegrowane, monitoring pozostałości pestycydów, wymagania higieniczne. GLOBALG.A.P. jest w trakcie integrowania wszystkich podobnych standardów rolniczych na świecie – harmonizacja i zwiększenie czytelności.

Podobnie do IFS i BRC, standard był zainicjowany przez detalistów spożywczych sieci handlowych. Obecnie prowadzone są oddzielne certyfikacje dla owoców i warzyw, zbóż i roślin korzeniowych oraz zwierząt hodowlanych.

 

Newsletter