Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Złota pomarańcza, czyli kumkwat w kosmetyce
Kumkwat Fortunella Swingle (z kant. kam kwat, kam - złoto, kwat - pomarańcza) to rodzaj małego drzewa lub krzewu, posiadającego kolce, należącego do rodziny rutowatych. Ma białe, pachnące kwiaty. Owoce są małe, pomarańczowe o cienkiej skórce. Pochodzi z Chin. Do Europy trafił za sprawą szkockiego zbieracza roślin Roberta Fortune'a w XIX wieku. Jest owocem jadalnym, powszechnie stosowanym we wszelkiego rodzaju deserach, sorbetach i koktajlach. Swym wyglądem przypomina miniaturową pomarańczę, jednak w odróżnieniu od niej, posiada jadalną skórkę. Co kryje się w owocach kumkwatu i jakie jest ich zastosowanie?

 

Charakterystyka kumkwatu

Owoc kumkwatu przypomina miniaturową pomarańczę, w smaku zbliżony jest do mandarynki. Ma też niepowtarzalny zapach i przyjemnie kwaskowaty smak, który orzeźwia w upalne dni. Można znaleźć w nim pestki. Roślinę można hodować w pojemnikach lub doniczkach na balkonie a sadzonki kupić w sklepach ogrodniczych. Kumkwat osiąga do 4 metrów wysokości. Złotą pomarańczę można jeść bez obierania, tj. ze skórką, która jest źródłem witaminy C. Prócz witaminy C, której co ciekawie więcej odnajdziemy w skórce niż miąższu, złota pomarańcza zawiera flawonoidy (luteina, tanina, karotenoidy), poprawiające kondycję układu krwionośnego oraz zmniejszające ryzyko wystąpienia miażdżycy i beta karoten, spowalniający procesy starzenia się organizmu. Kumkwat jest także źródłem cukrów, błonnika, soli mineralnych i niewielkich ilości potasu. Zapobiega przeziębieniom, infekcjom górnych dróg oddechowych, wspomaga odchudzanie. Obniża poziom cholersterolu. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny (100g owocu to 70 kcal).

 

Zastosowanie owoców kumkwatu

Przede wszystkim owoce kumkwatu są cennym produktem w przemyśle gastronomicznym. Nadają się do przetworzenia, produkuje się z nich marmolady, konfitury i kompoty. Złotą pomarańczę, świeżą lub kandyzowaną, można także stosować jako aromatyczny dodatek do deserów, sorbentów i musów. Pasują do imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu i świeżej mięty. Podobnie jak pomarańcza, mogą być składnikiem sałatek owocowych i dodatkiem do mięs i farszów.

 

Kukwaty w pielęgnacji skóry

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy, witamin i minerałów w owocach kumkwatu wpływa korzystnie na stan skóry. Chroni ją przed słońcem, hamuje procesy starzenia, w tym opóźnia pojawienie się zmarszczek.

Wyciągi z owoców kumkwatu dodawane są do peelingów solnych, kremów do rąk czy też balsamów do ciała i włosów. Najczęściej stosowany jest w produktach do skóry suchej, zawierających w recepturze masło shea. Znaleźć go można także w serum do twarzy, toniku czy kremach pod oczy. Większość obecnych na rynku produktów, w których znajduje się olej z kumkwatu należy do kosmetyków naturalnych bądź organicznych.  

W kosmetyce wykorzystywane są także olejki eteryczne tłoczone na zimno ze skórek kumkwatu. Zawierają one monoterpeny, takie jak limonen czy alfa-pinen. Olejki do kąpieli, mydła, żele do mycia mogą zawierać olejku z kumkwatu do 5%, podobnie jak lotiony, perfumy i produkty oczyszczające.

Źródła

1. Kumkwat złota pomarańcza, dostępny on line: 23.10.2017.

http://www.poradnia.pl/kumkwat-zlota-pomarancza.html

2. Kumkwat owoc, właściwości kumkwatów, walory odżywcze i zastosowanie, dostępny on line: 23.10.2017.

http://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/kumkwat-wlasciwosci-kumkwatow-walory-odzywcze-i-zastosowanie,21170.html

3. Czym jest kukwat i jakie ma właściwości, dostępne on line: 23.10.2017,

https://tipy.interia.pl/artykul_24352,czym-jest-kumkwat-i-jakie-ma-wlasciwosci,6.html#bcGo

4. Kukquat fragrance oil, dostępne on line: 23.10.2017.

https://www.naturesgardencandles.com/kumquat-fragrance-oil

KOMENTARZE
news

<Październik 2017>

pnwtśrczptsbnd
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter