Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zastosowanie oleju Tsubaki w kosmetyce
Redakcja _, 24.04.2018 , Tagi: olej Tsubaki
Zastosowanie oleju Tsubaki w kosmetyce
Azjatki kochają olej Tsubaki i stosują go w pielęgnacji całego ciała. Egzotyczne pochodzenie tego oleju sprawia, iż mamy wobec tej substancji większe oczekiwania. I słusznie, ponieważ lekki i szybko wchłaniający się olej Tsubaki posiada szereg korzystnych właściwości, m.in. działanie przeciwstarzeniowe, antyoksydacyjne, regenerujące oraz silnie przeciwzapalne.

 

 

Charakterystyka i sposób pozyskiwania oleju

Olej Tsubaki możemy znaleźć pod nazwą INCI: Camellia Japonica Seed Oil. Otrzymywany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion z kwiatów krzewu ozdobnego z rodzaju Camellia Japonica. Kwiaty te są orientalnym, obiecującym potencjałem do zastosowania zarówno w przemyśle farmaceutycznym, jak i kosmetycznym.

Po tym procesie olej jest dokładnie filtrowany, aby był klarowny i aby zachowany został odpowiedni jego zapach i jasnożółty kolor. Olej charakteryzuje się delikatnym, słabo wyczuwalnym zapachem. Należy przechowywać go w temperaturze pokojowej oraz chronić przed wilgocią i nasłonecznieniem.

 

Cenne właściwości oleju

Olej Tsubaki jest lekkim olejem, a dzięki bogatej zawartości kwasu oleinowego Omega-9 wyróżnia się szybkim wchłanianiem w skórę bez zostawiania tłustego i lepkiego odczucia na skórze.

Olej, o którym mowa działa też silnie antyoksydacyjnie, a to za sprawą zawartości witaminy A, E, witamin z grupy B, polifenoli. Składniki frakcji niezmydlanej sprawiają, iż olej ten silnie nawilża, regeneruje i koi skórę. Działa też korzystnie na włosy i paznokcie. Udowodniono, iż wystarczy 1%-owa zawartość oleju w kosmetyku, aby znacząco obniżyć TEWL.

Ponadto olej Tsubaki wpływa na syntezę prokolagenu oraz hamuje enzym powodujący rozkład kolagenu w skórze, przez co wykazuje działanie przeciwstarzeniowe.

 

Olej Tsubaki na włosy

Dzięki temu, że olej Tsubaki jest stosunkowo lekkim olejem, świetnie nadaje się tak do olejowania włosów, jak też do nadania im blasku oraz wyeliminowania puszenia się.

Zarówno polskie, jak i zagraniczne firmy kosmetyczne wydają coraz więcej produktów zawierających olej Tsubaki. Są to m.in. linie do pielęgnacji włosów. Producenci oświadczają wówczas, iż zawartość oleju sprawia, iż włosy stają się  błyszczące, gładkie i lejące, a rozdwojone końcówki włosów zostają scalone.

 

A najnowsze wyniki badań naukowych mówią, że...

Zostały przeprowadzone badania wobec aktywności przeciwdrobnoustrojowej oleju wobec wyizolowanych klinicznie szczepów  Escherichia coli, Bacillus cereus i Candida albicans.

Okazało się, że bakterie Gram (-) są bardziej odporne na substancje przeciwdrobnoustrojowe, które są pochodzenia roślinnego niż bakterie Gram (+). Dzieje się to dlatego, że bakterie Gram (-) posiadają dodatkowo membranę, która składa się z fosfolipidów, białek, polisacharydów, które są nieprzepuszczalne dla wielu cząsteczek. Jednak wyniki badań przeprowadzonych przez zespół hiszpańskich i portugalskich naukowców wykazują, iż badany przez nich olej Camellia Japonica Seed Oil pozyskany z surowców zebranych latem wykazuje silną aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec bakterii Gram (-), przede wszystkim wobec bakterii E. Coli, co niesie za sobą wiele możliwości do wykorzystania tego oleju w celach terapeutycznych.

Źródła

Antimicrobial properties of Camellia oleifera oil Leticia M. Estevinho, Xesús Feás, Carmen Salinero , J. Pedro Mansilla, Pilar Vela, María J. Saínz, M. Pilar Vázquez-Tato , Julio A. Seijas

http://www.usc.es/congresos/ecsoc/16/hall_b_BMNPC/b017/index.pdf

Grafika: https://www.rhs.org.uk/Plants/112609/Cam 

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2018>

pnwtśrczptsbnd
25
26
27
28
29
30
1
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter