Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Węglowodany – innowacyjne surowce w kosmetyce
Węglowodany – innowacyjne surowce w kosmetyce
Węglowodany, z chemicznego punktu widzenia, należą do grup: cukrów, dwucukrów, cukrów złożonych i kompleksów węglowodanowych. Są łatwo dostępne, bezpieczne i łagodne dla skóry, dzięki czemu są szeroko wykorzystywane w produktach kosmetycznych.

 

 

 

Wiadomo, iż cukier w formie kryształków stosuje się w produkcji peelingów cukrowych do ciała czy też cukrowej pasty do ciała. Wiele węglowodanów to skuteczne modyfikatory reologii, substancje konsystencjotwórcze i wiążące.
I tak celuloza mikrokrystaliczna (Microcrystalline cellulose), otrzymywana w wyniku hydrolizy celulozy, jest doskonałym zagęstnikiem w kosmetykach, który nadaje im odpowiednią teksturę. Poza tym zapewnia uczucie gładkości i efekt matujący. Natomiast drobinki z celulozy mogą stanowić alternatywę dla szkodliwych granulek polietylenowych.


Celuloza i jej pochodne

Cząsteczka celulozy zbudowana jest z około 1500 jednostek D-glukozowych, połączonych wiązaniem glikozydowym. Celuloza mikrokrystaliczna zawiera kryształy wielkości 20-150 nm, przez co – w połączeniu z wodą – tworzy żele. Z tego powodu stosowana jest jako zagęstnik oraz jako substancja nadająca odpowiednią teksturę preparatom kosmetycznym. Zdyspergowana w wodzie celuloza mikrokrystaliczna tworzy trójwymiarową sieć przestrzenną, która skutecznie chłonie wilgoć, daje efekt matujący oraz wpływa na gładkość skóry. Celuloza stosowana jest także w celu stabilizacji emulsji oraz zapobiegania rozwarstwiania się faz.

Octan celulozy (Cellulose acetate) jest pochodną, która także stanowi alternatywę dla szkodliwych granulek polietylenowych w peelingach. Stanowi naturalny materiał ścierający mechanicznie. Otrzymywany jest przez estryfikację celulozy bezwodnikiem octowym. Metyloceluloza (Methylcellulose) stosowana jest jako modyfikator lepkości w szamponach i kremach do golenia oraz jako składowa maseczek i past do zębów, w których tworzy strukturę żelu. Podobne właściwości posiada hydroksyetyloceluloza (Hydroxyethylcellulose). Etyloceluloza (Ethocel, AT – cellulose), dzięki właściwościom filmotwórczym, stosowana jest w preparatach rozświetlających skórę. Hydroksypropylometyloceluloza (HPMC) stanowi skuteczny zagęstnik detergentów, który jest odporny na wysoką temperaturę i stabilny w zakresie pH 3-11.


Skrobia

Struktura kryształu skrobi składa się z amylopektyny i liniowego polimeru amylozy. Surowiec pozyskiwany jest głównie z ziemniaków, ale także z: kukurydzy, pszenicy, owsa, ryżu. Nie rozpuszcza się w wodzie, ale w jej obecności pęcznieje i tworzy hydrokoloidową strukturę, która stosowana jest w kosmetykach jako zagęszczacz i koemulgator. Skrobia ryżowa często używana jest w produkcji kremów, nadając im łatwość w rozprowadzaniu. Dzięki niej krem szybko się wchłania i nie pozostawia białego filmu. Ponadto, dzięki zdolności absorbowania sebum, stosowana jest jako wypełniacz w podkładach i pudrach do twarzy. Dodawana jest także do dezodorantów i antyperspirantów, gdyż potrafi pochłaniać wilgoć. Skrobię często można też spotkać w składzie kosmetyków kolorowych prasowanych, takich jak: pudry, bronzery czy cienie do powiek, co wzmacnia działanie kryjące kosmetyku oraz zapobiega nadmiernemu osypywaniu się go.


Śluzy

Śluzy roślinne należą do naturalnych przedstawicieli polisacharydów. Stanowią połączenie cukrów prostych i kwasu uronowego. W kontakcie z wodą pęcznieją, tworząc roztwory koloidalne. Dzięki wytwarzaniu filmu ochronnego na powierzchni skóry zapobiegają utracie wody z jej wewnętrznych warstw. Ze względu na zdolność wiązania wody, śluzy działają silnie nawilżająco.


Kwas hialuronowy

Pod względem chemicznym kwas hialuronowy (Hialuronic acid) należy do grupy glukozoaminoglikanów. Posiada silne właściwości wiązania wody w naskórku, dzięki czemu silnie go nawilża i chroni przed utratą wody. Nadaje skórze sprężystość i elastyczność. Kwas hialuronowy jest humektantem, zatem chroni też kosmetyk przed wysychaniem, a także wspomaga wprowadzenie do preparatów określonych substancji bioaktywnych.


Gumy

Guma ksantanowa (Xantan Gum) jest to polisacharyd pochodzenia mikrobiologicznego, otrzymywany w procesie fermentacji cukrów przez bakterie. Nadaje preparatom kosmetycznym odpowiednią gęstość i stabilność oraz zwiększa lepkość. Układy zagęszczone tą substancją wytrzymują zarówno ogrzewanie, jak i zamrażanie. Guma ksantanowa wykazuje chemiczną i fizyczną stabilność, dzięki czemu posiada dobre właściwości zagęszczające w szerokim zakresie pH. Karagenian (Carrageenan) jest to ekstrakt z alg czerwonych. Jest to roślinny silikon z alg bogaty w szereg mikro- i makroelementów. Wspomaga odbudowę mikrokolagenu w skórze, nawilża ją oraz stanowi naturalny filtr przeciw promieniowaniom UV. Działa też przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie się ran. Jako składnik żelujący i zagęszczający stosowany jest w lekkich emulsjach. Z powodzeniem może być też stosowany w kosmetykach kolorowych, zastępując syntetyczny silikon.

Guma guar (Guar gum) w połączeniu z wodą tworzy gęsty żel. Stosowana jest głównie w produkcji dezodorantów z kulką. Dzięki temu, iż wspomaga rozczesywanie włosów, stosowana jest także w preparatach do pielęgnacji i stylizacji włosów. Żel utworzony z gumy guar jest stabilny w szerokim zakresie pH. Węglowodany stanowią ważną grupę związków, które na szeroką skalę stosowane są w przemyśle kosmetycznym. Głównie pełnią rolę modyfikatorów reologii oraz składników bazowych kosmetyków, ale też doskonale pielęgnują, chronią i nawilżają skórę.

 

KOMENTARZE
Newsletter