Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wąkrota azjatycka – z natury do kosmetycznej receptury
Producenci preparatów kosmetycznych poszukują nowych substancji aktywnych, które wzbogaciłyby ich produkty. Niezwykle hojnym ich źródłem jest sama natura. To właśnie z niej, coraz częściej pozyskuje się składniki, które wpisują się w trend „eko”, wykazują silną aktywność biologiczną i mniej działań niepożądanych niż składniki otrzymywane na drodze syntetycznej. Rośliną, która w ostatnim czasie zyskała ogromną popularność na rynku kosmetycznym jest wąkrota azjatycka.

 

Wąkrota azjatycka (Centella asiatica) jest płożącą się rośliną zielną, która w stanie naturalnym występuje w regionach tropikalnych i subtropikalnych. Porasta podmokłe, nasłonecznione tereny Indii, Chin, Malezji, Indonezji, Madagaskaru, Południowej i Centralnej Afryki, Australii, Południowej i Środkowej Ameryki. Roślina posiada niezwykle bogaty skład, jednak wiodącymi substancjami są azjatykozyd i madekasozyd (saponiny triterpenowe) oraz ich aglikony - kwas azjatykowy i madekasowy.

Wąkrota azjatycka jest znana i wykorzystywana w medycynie od dawna. Opisuje się jej działanie lecznicze wykorzystywane w terapii niewydolności żylnej kończyn dolnych, działanie przeciwdepresyjne, ułatwiające zapamiętywanie, antyalergiczne, bakteriostatyczne i antyoksydacyjne. Roślina działa również pozytywnie na skórę, co jest wykorzystywane w wielu preparatach kosmetycznych o działaniu przeciwstarzeniowym, przeciwtrądzikowym, antycellulitowym i przeciwko rozstępom skórnym.

Wąkrota opisywana jest jako roślina o działaniu odmładzającym na skórę. Działanie przeciwstarzeniowe związane jest ze stymulacją proliferacji fibroblastów, indukcją syntezy kwasu hialuronowego oraz kolagenu w skórze. W efekcie dochodzi do poprawy mikrokrążenia krwi, lepszego odżywienia skóry i spłycenia zmarszczek. Po aplikacji kosmetyków zawierających ekstrakt z wąkroty azjatyckiej skóra staje się bardziej jędrna, elastyczna i nawilżona.

Cellulit jest problemem, z którym boryka się praktycznie każda kobieta. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów o działaniu antycellulitowym, również takich, w których głównym składnikiem aktywnym jest ekstrakt z wąkroty azjatyckiej. Aktywność antycellulitowa wąkroty azjatyckiej związana jest z usprawnieniem mikrokrążenia krwi, działaniem przeciwzapalnym, usprawnieniem metabolizmu w komórkach tkanki łącznej oraz zmniejszeniem średnicy adipocytów (komórek tłuszczowych).

W przypadku trądziku pospolitego, który jest schorzeniem dotykającym większość nastolatków, również można wykorzystywać ekstrakty z wąkroty azjatyckiej. Wpływ na poprawę stanu skóry trądzikowej ma aktywność bakteriostatyczna tej rośliny.

Opisuje się również wykorzystanie wąkroty azjatyckiej w terapii trudno gojących się ran, które często są oporne na tradycyjną farmakoterapię. W leczeniu ran wykorzystuje się działanie bakteriostatyczne, stymulację proliferacji fibroblastów oraz przyspieszenie migracji fibroblastów do rany z otaczających ją tkanek, stymulację kolagenu i powstawanie nowych naczyń krwionośnych (angiogeneza). Skutkuje to nie tylko szybszym gojeniem się ran, ale również wpływa pozytywnie na bliznowacenie. Blizny tworzą się szybciej i są płytsze.

Wąkrota azjatycka posiada szerokie spektrum działania potwierdzone licznymi badaniami naukowymi, dlatego jest coraz bardziej interesującym surowcem kosmetycznym.

Magdalena Wyszkowska-Kolatko 

Źródła
  1. Brinkhaus B, Linder M, Schuppan D, Hahn EG. Chemical, pharmacological and clinical profile of the East Asian medical plant Centella asiatica. Phytomedicine. Oct: 7(5), 427-48, 2000.
  2. Król D., Wąkrota azjatycka (Centella asiatica L.) właściwości lecznicze. Postępy Fitoterapii, 2 , 101-105. 2010.
  3. Bylka W, Znajdek-Awiżeń P, Studzińska-Sroka E, Dańczak Pazdrowska A, Brzezinska M., Centella asiatica in Dermatology: An Overview. Phytother Res 28: 1117-1124, 2014.
  4. Bylka W, Znajdek-Awiżeń P, Studzińska-Sroka E, Brzezińska M., Centella asiatica in cosmetology. Postep Derm Alergol 1: 46-49, 2013.

 

 

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2017>

pnwtśrczptsbnd
28
29
2
3
4
5
6
Analiza ryzyka dla QP
2017-07-06 do 2017-07-06
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Newsletter